Posljednja izmjena 30/09/21 by SuperExtraZona

Nakon više od 30 sezona je lako reći da su „Simpsoni“ postali dosadni, da nisu više kao prije, ali moramo uzeti u obzir da ih uspoređujemo s onime što su bili u svojem zlatnom dobu do desete sezone – najzanimljivija, najinovativnija i najduhovitija serija na televiziji. Osim toga, izmislili su animirane serije za odrasle, politički i društveni komentar u prime-time televiziji, pop-kulturne reference kao dio pozadine na kojoj se zbiva glavna radnja, te, kako se pretpostavlja, našli način kako predvidjeti buduće događaje.


The Simpsons Animation, Comedy | 1320min | December 17, 1989 (United States) 8.6
Writer: James L. Brooks, Matt Groening, Sam SimonStars: Dan Castellaneta, Nancy Cartwright, Harry ShearerSummary: This is an animated sitcom about the antics of a dysfunctional family. Homer is the oafish unhealthy beer loving father, Marge is the hardworking homemaker wife, Bart is the perpetual ten-year-old underachiever (and proud of it), Lisa is the unappreciated eight-year-old genius, and Maggie is the cute, pacifier loving silent infant. —Sam Kelly

Photos


See all photos >>


The Simpsons / Simpsoni (Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon; 1989.-)

Dobro, kada nešto traje preko 30 0godina i drži rekorde za sitcom i američku animiranu seriju po broju epizoda i sezona, vjerojatnost je da će svojim referencama na sadašnjost pogoditi nešto što će se dogoditi u budućnosti. Spekulativna fikcija to radi. Pretpostavlja, pa je koji put i u pravu. „Simpsoni“ su postali franšiza, korporaciji Fox su donijeli milijarde dolara prihoda od prikazivanja širom svijeta, ali i od merchandisinga. Sva ta para je došla uz potpunu kreativnu kontrolu scenarista serije i njegovih kreatora Matta Groeninga, Jamesa L. Brooksa i Sama Simona. Kratke animacija koje su radili za „The Tracy Ullman Show“ tijekom druge polovice 1980-ih su se pokazale popularnima pa je Fox televizija napravila što se tada činilo riskantnim potezom i zatražila cijelu jednu sezonu u formatu sitcoma. Groening nije htio to napraviti bez da njegova bude zadnja i da se Fox ne smije uplitati u ništa što radi. Nikome se nije činilo da ima što izgubiti, a tako je i danas. Vlasnik „Simpsona“, kao i svega ostaloga, je sada Disney koji je kupio cijelu korporaciju Fox.„Simpsoni“ imaju kulturni utjecaj s kojim se ne može mjeriti niti jedno djelo napravljeno za televiziju. Fraze napisane za seriju su ušle u američki engleski jezik i utjecale na njega na razini na kojoj su to radili Biblija i William Shakespeare. Nakon njih su nastali „South Park“ „Futurama“, „Family Guy“ i „Beavis i Butt-Head“, te mogućnost da se odrasle i životne teme obrađuju na način koji će ujedno biti zabavan, pametan i duhovit .

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.