Posljednja izmjena 14/12/21 by Ivan Palijan

Stanley Kubrick je adaptirao „Shining“, horor roman o duhovima i nadnaravnom Stephena Kinga kao horor film o ludilu i mračnim stranama ljudske psihe. King je bio zgrožen onime što je napravio, ali Kubrick je autor toliko jasne vizije da nema milosti prema tuđim idejama. Stvorio je film jezive atmosfere u kojem se ne možemo pouzdati u ništa. Na kraju ne znamo je li to sve bilo samo u glavama nekog od tri glavna lika, je li hotel zameten snijegom stvarno mjesto u ovom vremenu i prostoru ili je samo neko mjesto zarobljeno na putu do potpunog ludila.


The Shining Drama, Horror | June 13, 1980 (United States) 8.4
Director: Stanley KubrickWriter: Stephen King, Stanley Kubrick, Diane JohnsonStars: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny LloydSummary: Haunted by a persistent writer's block, the aspiring author and recovering alcoholic, Jack Torrance, drags his wife, Wendy, and his gifted son, Danny, up snow-capped Colorado's secluded Overlook Hotel after taking up a job as an off-season caretaker. As the cavernous hotel shuts down for the season, the manager gives Jack a grand tour, and the facility's chef, the ageing Mr Hallorann, has a fascinating chat with Danny about a rare psychic gift called "The Shining", making sure to warn him about the hotel's abandoned rooms, and, in particular, the off-limits Room 237. However, instead of overcoming the dismal creative rut, little by little, Jack starts losing his mind, trapped in an unforgiving environment of seemingly endless snowstorms, and a gargantuan silent prison riddled with strange occurrences and eerie visions. Now, the incessant voices inside Jack's head demand sacrifice. Is Jack capable of murder? —Nick Riganas

Photos


See all photos >>


The Shining / Isijavanje (Stanley Kubrick, 1980.)

Jack Torrance (Jack Nicholson) dobiva posao na pet mjeseci se brinuti o hotelu zametenom snijegom u planinama Kolorada. S njim su supruga Wnedy i sin Danny koji ima nadnaravne sposobnosti koje mu omogućuje da vidi sve jezive tajne iz prošlosti koje hotel krije po svojim sobama i hodnicima, te sve one jezive stvari koje će se u njemu dogoditi. Ili možda ne. Jer, za razliku od romana, Danny u filmu nije glavni lik, nisu nam centralne njegove vizije nadnaravnih utjecaja pod kojim je hotel i svi u njemu, nego je to njegov otac. Jack Torrance je pisac s blokadom i bivši alkoholičar čije ludilo, s obzirom da je riječ o Jack Nicholsonu, bude vrlo brzo evidentirano. U njega tone sve dublje i dublje, dok je u interakciji s hotelom i njegovim nestvarnim žiteljima niti mi više ne znamo što se zapravo događa. To je ispresijecano s Dannyjevim vizijama krvavih hodnika, te Wendynim potonućem u strah i očaj praćenom jecanjem i vrištanjem. To je kakofonija ludila, nestalnih slika, prostora koji ne može postojati, te zvukova koji eksplodiraju u snježnoj tišini.„The Shining“ je film ludilu, o tome kakav je osjećaj ludila i tu leži njegov izvor strave i užasa. Na nas djeluje potkopavajući naš osjećaj stvarnosti, povjerenja u ono što vidimo i čujemo. Ničemu ovdje ne možemo vjerovati, niti jedna perspektiva nije pouzdana, na niti jednom pitanje ne dobivamo odgovor. Urođen nam je strah od nepoznatog, od onoga što se krije iza zastora, a Kubrick skriva sve što može iza svojih prizora.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.