Šesto čulo filmski poster

Posljednja izmjena 16/07/21 by Ivan Palijan

Iako je „Šesto čulo“ film koji izaziva skoro neprestanu jezu, ne možemo ga nazvati čistim horor filmom. Devetogodišnji Cole Sear vidi mrtve ljude, neprestano, oni su posvuda i većinom žele razgovarati s njim. Njegova izmučena psiha će možda naći spas u cijenjenom dječjem psihologu Malcolmu Croweu koji je godinu prije imao traumatično iskustvo s bivšim pacijentom koji mu je provalio u kuću, pucao u njega i prosvirao si glavu. No, kako saznajemo u jednom od najslavnijih obrata u povijesti filma, Malcolm Crowe je mrtav, samo to ne zna, zapeo je u ovom svijetu, jer mora obaviti tu jednu stvar.


The Sixth Sense (1999) Drama, Mystery, Thriller | 107min | August 6, 1999 (United States) 8.1
Director: M. Night ShyamalanWriter: M. Night ShyamalanStars: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni ColletteSummary: Malcom Crowe (Bruce Willis) is a child psychologist who receives an award on the same night that he is visited by a very unhappy ex-patient. After this encounter, Crowe takes on the task of curing a young boy with the same ills as the ex-patient (Donnie Wahlberg) . This boy "sees dead people". Crowe spends a lot of time with the boy much to the dismay of his wife (Olivia Williams). Cole's mom (Toni Collette) is at her wit's end with what to do about her son's increasing problems. Crowe is the boy's only hope. —Jeff Mellinger <jmell@uclink4.berkeley.edu>

Photos


See all photos >>


Šesto čulo filmski poster
Šesto čulo / The Sixth Sense (M. Night Shyalaman, 1999.)

Filmom vlada teška atmosfera pogreba osobe čiji život i čija smrt nisu bili laki za sve prisutne. Bojimo se zato što se Cole boji, jer kada je sam onda mu dolaze mrtvaci i pričaju svoje traume u kojima su zapeli. Sada znamo zašto ponekad odjednom postane hladno u prostoriji ili nam se naježi koža na vratu i na rukama. Ukoliko se usred noći probudimo, moramo na WC, ali čekamo dok više ne možemo izdržati, to nije zato što smo lijeni ili nas je strah mraka, nego zato što negdje u tom hodniku vreba neki mrtvac koji nam nešto želi poručiti. Možete za to kriviti iracionalne strahove prisutne u svakoj psihi, ali mrtvaci su posvuda i žele pričati s nama. Ispada, na kraju, da se osobama koji ih vide mrtvaci pojavljuju i komuniciraju s njima kako bi ih ovi poslušali i pomogli im. Kada se Coleu ukaže djevojčica Kyra, s Malcolmom pođe na njene karmine pa u njenoj sobi nađe videokazetu koju da njenom ocu. Na njoj je snimljena njena majka kako ulijeva otrov u njenu hranu. Cole nauči živjeti sa svojim sposobnostima, a Malcolmu kaže da sa svojom suprugom može razgovarati dok ona spava. Tada on shvati da je mrtav i da konačno može otići.„Šesto čulo“ sa svojim raspletom i rečenicom „I see dead people.“ drži posebno mjesto u povijesti kinematografije. Od redatelja i scenarista M. Night Shyalamana je učinio zvijezdu, ali nije učinio novog Stevena Spielberga. Stvorio je svoj trademark oko zapanjujućih raspleta u filmovima koji su publiku, a posebno kritiku sve manje uzbuđivali.

Rating: 4.5 out of 5.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.