Obi-Wan Kenobi

4.1/5

Redateljica: Deborah Chow

Glavna uloga: Ewan McGregor

Godina izdanja: 2022.

Zemlja porijekla: SAD

Žanr: SF, akcijski, pustolovni

„Mandalorian“ je pokazao kako je potrebno da se Star Wars udalje od osnovne priče i svoje trilogije trilogija kako bi ponovo postali zanimljivi. „Obi-Wan Kenobi“ je dokazao isto. Nije da nam nije drago vidjeti Ewana McGregora kao Obi-Wana u njegovoj vlastitoj svemirskoj avanturi, ali ovo, nakon svega, ostaje samo jedna svemirska avantura. Priča koja spaja dvije verzije lika između epizoda III i IV je mogla biti više filozofska i duhovna, kao što jediji jesu.

Obi-Wan Kenobi | May 27, 2022 (United States) 7.1

Photos


See all photos >>

Spajanje je izvedeno vrlo uspješno, izvedeno vještinom kirurga koji vam hrskavicu s koljena presadi u nos, jer je ova prva u boljem stanju, staru iz nosa treba zanemariti i baciti. Što se od nas odavno očekuje kada razmišljamo o verziji Obi-Wan Kenobija u izvedbi Aleca Guinessa. Ova mini serija je potrošila svojih šest epizoda da nas uvjeri i zašto. Naime, Obi-Wan Kenobi se, kao što znamo, nakon Naredbe 66 i pokolja jedija skriva na Tattooinu pazeći budnim okom na mladog Lukea Skywalkera. Ne koristi svoje moći, živi u pećini, a za skroman život zarađuje radeći fizičke poslove. No, Darth Vaderovi inkvizitori su u potrazi za ostacima Reda jedija, te svima koji su barem malo u doticaju sa Silom. Jedna od njih, Reva, mudro zaključuje kako se negdje skriva i Kenobi pa smišlja plan kojim će ga izvući iz njegove osame. Unajmi skupinu plaćenika da otmu Leiu Organu, desetogodišnju djevojčicu koja ne želi biti princeza. Njen očuh, senator Bail odmah kontaktira Kenobija koji se nevoljko baca u potragu. Izgubio je svaku nadu nakon što je izgubio svoje prijatelje i sve jedije.

„Obi-Wan Kenobi“ je origin story koji spaja dvije ideje legendarnog lika, ali propušta uroniti dublje u onu zen moć koju je lakoćom utjelovio Alec Guiness. Ewan McGregor ovdje može ići samo sa strujom i dati duh i dubinu periodu između dvije akcijske sekvence. Da nije sve na njemu, pokazuje opet „Mandalorian“ koji je bez da je prikazao lice glavnog lika pokazao sve unutarnje borbe koje ima junak u misiji koju ne želi –  a uključuje spašavanja djeteta, suočavanje s nasiljem iz prošlosti, te nestanak plemena kojemu bi trebao pripadati.

Pogledaj na:
NetflixHBO MaxSHOWTIME
Potraži na:

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.