Posljednja izmjena 27/06/22 by Ivan Palijan

„Scott Pilgrim“ je duboko uronjen u indie rock, toliko duboko da autor Bryan Lee O’Malley nije, poput indie rock bendova, očekivao da će prodati više od 1000 komada originalnog stripa. To što je prodao nekoliko milijuna i uspješno dovršio sagu o naslovnom slackeru i basisti u indie rock bandu koji se mora boriti sa sedam zlih bivših cool indie cure Ramone Flowers kako bi na miru hodao s njom pokazuje koliko pravi trenutak bio da svijet dobije jednu ovakvu sagu.


Average Rating:

4,2 rating based on 203.312 ratings (all editions)

ISBN-10:
ISBN-13: 9781932664089
Goodreads: 29800

Author(s):Publisher:
Published: 8/18/2004

Scott Pilgrim's life is totally sweet. He's 23 years old, he's in a rockband, he's "between jobs" and he's dating a cute high school girl. Nothing could possibly go wrong, unless a seriously mind-blowing, dangerously fashionable, rollerblading delivery girl named Ramona Flowers starts cruising through his dreams and sailing by him at parties. Will Scott's awesome life get turned upside-down? Will he have to face Ramona's seven evil ex-boyfriends in battle? The short answer is yes. The long answer is Scott Pilgrim, Volume 1: Scott Pilgrim's Precious Little Life
 

Bryan Lee O’Malley je ime svog lika pokupio iz naslova pjesme kanadskog ženskog indie rock benda Plumtree kojeg je gledao uživo još u srednjoj školi. Nakon tri albuma snimljenih tijekom srednje škole i fakulteta cure su bend rasformirale pa nitko osim fanova ne bi znao to ime da nije njihovog vršnjaka i sunarodnjaka koji je počeo črčkati strip inspiriran njegovim (dosta ograničenim) životnim iskustvom, te mangama koje je u to vrijeme uspio nabaviti. Iako uronjen u senzibilnost prethodnog  desetljeća i estetiku japanskog stripa, „Scott Pilgrim“ je postao hit 2004. kada se pojavio. Dovršen je 2010., taman kada se pojavila i filmska adaptacija kompletne priče poda naslovom „Scott Pilgrim vs. The World“, a uz nju i videoigra „Scott Pilgrim vs. The World: The Game“. To je  side-scrolling beat ’em up, čiji koncept nije trebalo posebno razraditi s obzirom da i u strip Scott Pilgrim teži razvijanju vještina (ili tako nekako) koje mu trebaju pomoći u borbama s Ramoninim zlim bivšima, te nakon borbe dobiva novčiće i nagrade. U ostatku stripa nema nikakve naznake nečega takvog. On je bez posla, živi u Torontu u sobičku kojeg zove stanom i spava u krevetu sa svojim gej cimerom. Svira bas u bendu Sex Bob-omb. Emocionalni mu je život traumatičan, ali kada se zaljubi u Amerikanku Ramonu Flowers odjednom pokazuje tu svoju stranu heroja iz akcijskih videoigara. Te njegove strane i sama priča, začudo, klapaju bez ikakvih suvišnih pitana kod čitatelja.„Scott Pilgrim“ je opće veselje i slavljenje jednog načina života u kojem skoro ništa ne funkcionira, ali je upravo to u redu i predstavlja izbor i osobnu slobodu. U svijetu u kojem se uspjeh mjeri postizanjem ciljeva koje je zadala okolina, biti svjesno bez takvog cilja je bunt i izražavanje individualnosti. Znamo da smo u neredu i da nismo puno toga u stanju, ali barem smo ok s time i znamo što smo i tko smo. Dobro, možda ne znamo, ali barem znamo što nismo.

Naslov: Scott Pilgrim

Autor: Bryan Lee O’Malley

Godina izdanja: 2004-2010.

Zemlja izdanja: Kanada

Izdavač: Oni Press

Domaći izdavač: Fibra

Žanr: akcijski, fantastični, romantični, humoristični


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.