Posljednja izmjena 09/01/23 by Ivan Palijan

Nije ništa neobično da Steven Spielberg iste godine izbaci dva filma koja je režirao, a onda i nekoliko koje je „samo“ producirao“. „Schindlerova lista“ je tako izašla iste godine kada i „Jurski park“. Lovu na Oscare je prethodio začetak jedne od najuspješnijih franšiza svih vremena. Ništa neobično, čovjek je tvornica zabave. No, nema ništa zabavno u holokaustu, kao što zna svako dijete koje nije obrazovano u hrvatskim školama. Svoju želju da nas zabavi i uzbudi je Spielberg zauzdao i zamijenio je željom da nas obrazuje i smrzne nam krv u žilama. Nešto tako je napravio i s dinosaurima, ali nacisti su kod njega, još od prvog Indiane Jonesa, ultimativni zlikovci, utjelovljenje zla. Kao što to i jesu, niti su se u prvoj polovici XX stoljeća to sramili priznati. Njihove tvornice smrti, odnosno konclogori, bile su operacije koje su zamislili psihopate, isplanirali birokrate, a provodio ološ, sve sa njemačkim ludilom, preciznošću i brutalnošću.


Schindler's List (1993) Biography, Drama, History | 195min | 4 February 1994 (USA) 8.9
Director: Steven SpielbergWriter: Thomas Keneally, Steven ZaillianStars: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben KingsleySummary: Oskar Schindler is a vain and greedy German businessman who becomes an unlikely humanitarian amid the barbaric German Nazi reign when he feels compelled to turn his factory into a refuge for Jews. Based on the true story of Oskar Schindler who managed to save about 1100 Jews from being gassed at the Auschwitz concentration camp, it is a testament to the good in all of us. Written by Harald Mayr <marvin@bike.augusta.de>

Photos


See all photos >>


Spielbergovi kadrovi logora djeluju uvijek dokumentaristički, snimani kamerom iz ruke, a kako su zatvorenici ubijani po volji, taj je dojam dokumentarizma pojačan, jer imamo dojam da nikada ne znamo što će se sljedeće dogoditi. Priča o Schindleru je, naravno pojednostavljena kako bi se zadržala moralna jasnoća. Kao kontrast ovom zlu, suprotstavljena je dobrota i ljudskost u nevjerojatnoj situaciji. Ljudi koji brinu jedni o drugima, te dva najveća dobrotvora, Oscar Schindler i njegov pomoćnik Itzhak Stern imaju auru svjetla koja svijetli oko njih. Ispod toga ćemo pratiti situacije u kojima se kupuje sigurnost, okreće se glava do tuđe patnje kao da su to sporadični događaji, ali bilo je toga puno više, nego što bi se ovdje voljelo priznati, čak i među glavnim likovima. Bez sebičnosti i gledanja samo svoga posla ne bi došlo do najvećeg zločina u povijesti, ali naglašavanjem njih i bez jasne podjele na dobro i zlo ne bismo dobili jasno emocionalno iskustvo. Ne bi Spielberg obavio svoj posao, ono najbolje što radi – natjerao nas da suosjećamo s onim što se zbiva na ekranu.

Rating: 5 out of 5.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.