Posljednja izmjena 25/02/21 by Ivan Palijan

Teško je razumjeti iz današnje perspektive koliko su nekada stripovi smatrani šundom, i to s pravom. Prvi pravi serijal koji je počeo mijenjati tu percepciju je „Sandman“ kojeg je za DC Comics razvio Neil Gaiman i koji se počeo objavljivati 1989. Gaiman se udaljio od osnovnog koncepta superheroja kojeg je taj lik sadržavao i otišao u mitologiju. Njegov je glavni junak Gospodar sna ili, jednostavno, San (Dream). On je jedan od Vječnih (Sudbina, Smrt, Želja, Očaj, Delirij i razaranje) i avantura mu počinje nakon što bježi iz 70-godišnjeg uzništva u koje ga je strpalo okultno društvo greškom ga zamijenivši sa Smrću koja je bila osnovna meta.


Average Rating:

4,3 rating based on 266.692 ratings (all editions)

ISBN-10: 1563892278
ISBN-13: 9781563892271
Goodreads: 23754

Author(s):Publisher: DC Comics: Vertigo
Published: //

New York Times best-selling author Neil Gaiman's transcendent series SANDMAN is often hailed as the definitive Vertigo title and one of the finest achievements in graphic storytelling. Gaiman created an unforgettable tale of the forces that exist beyond life and death by weaving ancient mythology, folklore and fairy tales with his own distinct narrative vision.

In PRELUDES & NOCTURNES, an occultist attempting to capture Death to bargain for eternal life traps her younger brother Dream instead. After his 70 year imprisonment and eventual escape, Dream, also known as Morpheus, goes on a quest for his lost objects of power. On his arduous journey, Morpheus encounters Lucifer, John Constantine, and an all-powerful madman.

This book also includes the story "The Sound of Her Wings," which introduces us to the pragmatic and perky goth girl Death.

Includes issues 1-8 of the original series.
 

The Sandman (1989., Neil Gaiman & drugi)

Da je to bila velika greška shvatit će i članovi društva, a Gospodar sna ima i drugog posla, točnije 70 godina zaostataka. Priča se odvija u materijalnom svijetu ljudi, ali i na drugim svjetovima, dimenzijama i vremenskim razdobljima što je prilika Gaimanu da razvije svoja krila i da se nadvije nad svim tim svjetovima. Glavna je tema način na koji mi ljudi doživljavamo stvarnost, ono što jest, ali i ono što nije. Niti jedna od priča unutar serijala neće podsjećati puno na drugu. Putujemo u samo središte pakla, a onda se susrećemo sa Shakespeareom. Sandman je duboko uronjen u mitologiju, ali i sve grane ljudske djelatnosti koje imaju korijen u njoj, književnost, religiju i psihoanalizu. Uz svoje visoke teme, on svejedno priča uzbudljivu, romantičnu, često zastrašujuću, ali očaravajuću priču.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.