Divergent book cover

Posljednja izmjena 19/07/21 by Ivan Palijan

Različita“ je očigledni korak da se zaradi lova na uspjehu „Igara gladi“. U oba slučaja je riječ o distopijskom romanu namijenjenom mlađoj publici (young adult) sa ženskim glavnim likom. Priča u kojoj mlada žena, na pragu zrelosti mora odabrati drugačiji put za sebe od onog kojeg joj nameće represivno društvo, a pri tome, unatoč smrtnoj opasnosti za nju i sve koje voli, ima prilike doista upoznati sebe i steći naklonost starijeg muškarca koji će joj pružiti bezuvjetnu podršku i možda ljubav, mora postati globalni hit ukoliko je donekle pristojno dozirana i napisana.


Average Rating:

4,1 rating based on 4.045.250 ratings (all editions)

ISBN-10: 0062024035
ISBN-13: 9780062024039
Goodreads: 13335037

Author(s):Publisher:
Published: //

In Beatrice Prior's dystopian Chicago world, society is divided into five factions, each dedicated to the cultivation of a particular virtue—Candor (the honest), Abnegation (the selfless), Dauntless (the brave), Amity (the peaceful), and Erudite (the intelligent). On an appointed day of every year, all sixteen-year-olds must select the faction to which they will devote the rest of their lives. For Beatrice, the decision is between staying with her family and being who she really is—she can't have both. So she makes a choice that surprises everyone, including herself.

During the highly competitive initiation that follows, Beatrice renames herself Tris and struggles alongside her fellow initiates to live out the choice they have made. Together they must undergo extreme physical tests of endurance and intense psychological simulations, some with devastating consequences. As initiation transforms them all, Tris must determine who her friends really are—and where, exactly, a romance with a sometimes fascinating, sometimes exasperating boy fits into the life she's chosen. But Tris also has a secret, one she's kept hidden from everyone because she's been warned it can mean death. And as she discovers unrest and growing conflict that threaten to unravel her seemingly perfect society, she also learns that her secret might help her save those she loves . . . or it might destroy her.
 

Divergent / Različita (Veronica Roth, 2011.)

Veronica Roth je „Različitu“ napisala i prodala dok joj je bilo 22 godine i završavala je studij kreativnog pisanja na Nortwestern University u Illinoisu, jednom od najprestižnijih akademskih ustanova na svijetu. Diplomirala je, knjiga je izdana godinu nakon, u travnju 2011., a prije toga su već prodana filmska prava. Stilom i kompozicijom Veronica Roth vlada, knjiga je uzbudljiva, ima stabilan ritam i drži nas uključenim u radnju. Želimo saznati kako će se svaka situacija rasplesti i želimo saznati što će se dogoditi s Tris, glavnom junakinjom romana. No, način na koji je izgrađen svijet u kojem se zbiva „Divergent“ ukazuje da o cijeloj stvari Veronica Roth nije baš previše razmišljala nakon što je uspostavila ideju o postapokaliptičnom (nakon strašnog rata) svijetu čiji krhki mir održava ravnoteža društva podijeljenog u pet frakcija. Članstvo u svakoj frakciji odabiru 16-godišnjaci na svečanoj ceremoniji, a nakon toga ostavljaju svoje obitelji i posve se posvećuju služenju i životu u frakcijama. Naša junakinja je Različita, ima sposobnosti koja ju svrstavaju u nekoliko frakcija, što je tabu i takve su individue progonjene od svih frakcija. Zvuči glupo, zato što jest. Srećom, dovoljno je romantičnih i pustolovnih zbivanja u romanu da ne moramo često o tome razmišljati. Tek na kraj, kada dođemo do zadnje stranice ostaje taj dojam o umrlim moždanim stanicama.„Različita“ je dovoljno uzbudljiva i daje nadu i obećanje da će glavna junakinja na kraju svladati svoje unutarnje i vanjske izazove pa nemamo razlog ispustiti knjigu prije njenog kraja. No, van te emocionalne potpore djevojkama na pragu zrelosti, roman nema prave vrijednosti. Bio je globalni hit i bestseller, te je zajahao na vrhuncu vala popularnosti podžanra distopijske proze za mlade.

Rating: 3.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.