Ramones: Ramones; 1976.; Sire; Punk


Posljednja izmjena 30/10/19 by SuperExtraZona

Ništa tada nije zvučalo poput prvog albuma Ramonesa, a nakon toga većina rock glazbe mogli smo čuti njih.

Ramones: Ramones; 1976.; Sire; Punk

Da nije bilo neopisive dosade koji su Joey, Johnny, Dee Dee i Tommy osjećali, ne bi bilo Ramonesa, a onda ne možemo niti zamislit kako bi danas zvučala popularna glazba. Te 1976. godine njih su zanimali The Stooges, MC5 i New York Dolls, izvođači koji su izazivali konfrontaciju s tadašnjim mainstreamom. Osim toga, rani period rock’n’rolla koji su svirali Chuck Berry i Buddy Holly za njih je bio rock’n’roll kakav bi trebao biti.  Posebnu ljubav su imali prema popu 60-ih i glazbi koju je producirao Phil Spector. Ovo sad možemo govoriti, jer je prošlo dovoljno vremena i dovoljno je analiza napravljeno, ali u to vrijeme, velikoj većini onih koji su čuli Ramonese je to predstavljalo preveliki šok da bi bend nastavili pratiti i bili spremni razmisliti što su zapravo čuli. Manjina, jednako u SAD-u i u Britaniji, je obratila pažnju i počela osnivati bendove, uvjerena da ako četiri dripca iz New Yorka mogu snimiti ploču svirajući glazbu koja ih zabavlja da mogu i oni.

Tako je nastao punk rock

Tako je nastao punk rock, Ramonesi su ga izmislili. Čak su naziv imali u naslovima pjesama. Istrošena i podrapana odjeća, te kožne jakne postali su nakon Ramonesa uniforma pankera. Kratke, brze i žestoke pjesme koje govore o bilo čemu što punk band želi govoriti, bio to ljubavno-seksualni život ili njegov nedostatak, ulične priče, politika ili gomila gluposti, bitno je samo da bude autentično. A autentičnost je ono što su Ramonesi imali u izobilju. Toliko su daleko bili od svojih spomenutih uzora, te od tadašnje glazbene scene, pa od tadašnjeg mainstreama, a zapravo to su radili bez napora, jer nisu niti mogli biti ništa drugo nego drugačiji. Njihov talent je bio za pisanje kratkih duhovitih pjesama u kojima su svoju inteligenciju skrivali praveći se glupim sniferima ljepila. Osim toga, bili su četiri dripca iz New Yorka.

Napravili su kalup za punk rock i on možda nikada nije bio ništa više od ovoga što se čuje na prvoj njihovoj ploči. Autentični otpadnici koji svoje i svjetske zdravstvene, psihičke, emocionalne, socijalne ekonomske i ljubavne probleme koji nikada ne nestaju pokušavaju pretočiti u nešto konstruktivno, kreativno i lijepo kako bi se osjećali živima i pobjegli od dosade vlastitog svijeta i crnila svijeta koji ih okružuje.

ALBUMI RAMONESA KOJE MORATE POSLUŠATI:

  • Ramones (1976.)
  • Rocket to Russia (1977.)
  • Leave Home (1977.)
  • Road to Ruin (1978.)
  • Ramones Mania (1988.), kompilacija
  • It’s Alive (1979.), live album

 

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.