Pride and Prejudice naslovnica

Posljednja izmjena 28/05/21 by SuperExtraZona

Aliteracija u naslovu “Pride and prejudice” (“Ponos i predrasude”), vjerojatno sklepana nakon uspjeha njenog prethodnog romana „Sense and Sensibility“ („Razum i osjećaji“), nas navodi na krivi put u traženju značenja ovog djela Jane Austen. Glavni motiv njenih djela je odnos pojedinca i društva, mogućnosti individualizma u društvu kojem vladaju strogi zakoni i pravila, od kojih su mnoga nenapisana. Nešto, što je ona sigurno sama prilično jako proživljavala, a njen joj je talent za pisanje, melodramu i pripadajuće zaplete omogućio neke prihode u vremenu kada žena nije smjela niti potpisivati ugovore.


Average Rating:

4,3 rating based on 4.053.534 ratings (all editions)

ISBN-10: 0553213105
ISBN-13: 9780553213102
Goodreads: 84979

Author(s): Publisher: Bantam Classic
Published: 3//2003

Another cover edition for this ISBN

Since its immediate success in 1813, Pride and Prejudice has remained one of the most popular novels in the English language. Jane Austen called this brilliant work "her own darling child" and its vivacious heroine, Elizabeth Bennet, "as delightful a creature as ever appeared in print." The romantic clash between the opinionated Elizabeth and her proud beau, Mr. Darcy, is a splendid performance of civilized sparring. And Jane Austen's radiant wit sparkles as her characters dance a delicate quadrille of flirtation and intrigue, making this book the most superb comedy of manners of Regency England.
 

Ponos i predrasude / Pride and Prejudice (Jane Austen, 1813.)

Teško nam je danas zamisliti kako je društveni položaj žena nekada imao strogo definirane koordinate muškarac-djeca-domaćinstvo. Važeći anglosaksonski zakoni su ženama čak i onemogućavali da nasljeđuju imovinu pa bi u nedostatku muškog potomka, imovina pokojnog vlastelina prelazila na najbliži muški rod, a udovicu i neudane kćeri ostavila na milost rodbine i prijatelja. Takvi okviri pokreću radnju, odnosno gospođu Bennet da nađe svojim pet kćerima odgovarajuće muževe. Početni motiv je novac, traže se muškarci što većeg materijalnog statusa, ali i društveni status je onaj koji se osim njega mjeri. Glavna junakinja, Elizabeth, druga najstarija kćer Bennetovih, pak, razmišlja o tome kako je jedini razlog za udaju ljubav. Fitzwilliam Darcy, muškarac kojeg će na kraju zavoljeti, nije onaj koji ju je isprve osvojio, niti se ona njemu svidjela na prvi pogled. Njihov odnos se razvija, a da bi profunkcionirao i da bi se na kraju vjenčali oboje moraju postati svjesni sebe, svojih mana (svog ponosa i svojih predrasuda) i međusobnih razlika.„Ponos i predrasude“ je analiza odnosa između muškaraca i žena svjesna njihovog položaja u društvu i svih elemenata koji ulaze u tu jednadžbu. Opisuje svijet i objavljena je početkom devetnaestog stoljeća i, srećom, mnogo toga se u društvenim odnosima promijenilo. No, način na koji se žene i muškarci odnose jedni prema drugima, te načini na koje se privlače je u osnovi isti. Stoga Jane Austen ima i danas nešto za reći.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.