Posljednja izmjena 07/12/21 by SuperExtraZona

Film “Pokojni“ je dao priliku Mattu Damonu i Marku Wahlbergu da odigraju svoje najbolje uloge, a Leonardu Dicapriju i Jacku Nicholsonu da tek odigraju samo neke od svojih najboljih uloga. Redatelj Martin Scorsese je konačno ovim filmom dobio Oscara za režiju, nešto što je davno trebao osvojiti. Ovdje, kao da je snimio izbor iz najboljih stvari iz svoje karijere – grubi likovi s obje strane zakona koji se nimalo ne suzdržavaju kada je nasilje u pitanju, vrlo nejasne granice morala i kriminala, te naši višestruki osjećaji kada je u pitanju ono što gledamo. Za što je priča o kriminalcu koji postaje policajac da bi špijunirao za svog bossa i policajcu na tajnom zadatku koji se uvlači organizaciju tog istog bossa savršena.


The Departed Action, Crime, Drama, Thriller | October 6, 2006 (United States) 8.5
Director: Martin ScorseseWriter: William Monahan, Alan Mak, Felix ChongStars: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack NicholsonSummary: In this crime-action tour de force, the South Boston state police force is waging war on Irish-American organized crime. Young undercover cop Billy Costigan is assigned to infiltrate the mob syndicate run by gangland chief Frank Costello. While Billy quickly gains Costello's confidence, Colin Sullivan, a hardened young criminal who has infiltrated the state police as an informer for the syndicate is rising to a position of power in the Special Investigation Unit. Each man becomes deeply consumed by their double lives, gathering information about the plans and counter-plans of the operations they have penetrated. But when it becomes clear to both the mob and the police that there is a mole in their midst, Billy and Colin are suddenly in danger of being caught and exposed to the enemy - and each must race to uncover the identity of the other man in time to save themselves. But is either willing to turn on their friends and comrades they've made during their long stints undercover? —Anonymous

Photos


See all photos >>


Pokojni / The Departed (Martin Scorsese, 2006.)

Bossa, naravno, igra Jack Nicholson i to na način na koji samo on može odigrati ulogu sociopatskog ubojice koji se kriminalom bavi, ne zbog žene i novca, nego zato što voli uzbuđenja koja mu takav život pruža. Sve je kod njega pretjerano, ali baš zbog toga taman tako kako treba biti. On je gospodar svijeta u kojem su policajci i kriminalci beznadno isprepleteni korupcijom koja uništava živote generacija potomaka Iraca koji žive u Bostonu. Taj odraz u ogledalu dobrih i loših momaka je prenesen iz izvornika, briljantnog hongkonškog filma „Pakleni poslovi“, ali “Pokojni” nije toliko stiliziran, nego je samo brutalnosti te stvarnosti dopušteno da se rasplete na jedini mogući način. Svi će postati pokojnici, a ništa se neće promijeniti, kao što se nije ništa niti promijenilo generacijama prije njih. Padaju jedni za drugima, oni koji su držali oružje za egzekuciju, već u sljedećoj sceni, nimalo raskošnoj, padaju pokošeni metkom.„Pokojni“ nas ostavlja zbunjenima, ne onime što smo vidjeli, to je potpuno jasno, nego našim vlastitim emocionalnim reakcijama. Ulovimo se da smo fascinirani karizmom i karakterom sociopatskog manijaka pa s olakšanjem gledamo kako se susreće sa svojim zasluženim krajem. Glavni među dobrim dečkima, glumi ga Leonardo Dicaprio je tip koji čeka svaku priliku za fizičko nasilje kako bi ispuhao svoje traume i frustracije propalog i uništenog života. Matt Damon, kojeg gledamo kao štićenika kriminalnog bossa koji postaje policajac, je – Matt Damon – simpatičan, pristojan i nasmijan tip koji neće niti trenutka zastati kada treba uništiti sve dokaze protiv njega i ubiti svakog tko bi mu mogao naškoditi. Dok je Mark Wahlberg, očigledno pošten i lojalan policajac, toliko prgav i toliko prostači da ga jedva možemo gledati. Sva dualnost kojom se film bavi se odvija i u nama.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.