Posljednja izmjena 14/10/21 by Ivan Palijan

Perzepolis“ je autobiografska priča o odrastanju Marjane Satrapi u Iranu prije i poslije islamske revolucije. Daje nam priliku da iznutra vidimo društvo koje je van svojih granica obilježeno vladavinom ekstremista. Moćna i bogata zemlja je uništena desetljećima ratova i tiranije. Nakon što su europske zemlje na njenom području pronašle naftu, izazvale su nakon podrške dinastiji koju su same postavile revolt i revoluciju čiji su narativ preuzeli fundamentalisti koji su i danas na vlasti. Međutim, u Iranu žive ljudi poput Marjane Satrapi koji vole svoju zemlju, ali ne podržavaju njenu politiku.


Average Rating:

4,3 rating based on 211.971 ratings (all editions)

ISBN-10: 037571457X
ISBN-13: 9780375714573
Goodreads: 9516

Author(s):Publisher:
Published: //

In powerful black-and-white comic strip images, Satrapi tells the story of her life in Tehran from ages six to fourteen, years that saw the overthrow of the Shah’s regime, the triumph of the Islamic Revolution, and the devastating effects of war with Iraq. The intelligent and outspoken only child of committed Marxists and the great-granddaughter of one of Iran’s last emperors, Marjane bears witness to a childhood uniquely entwined with the history of her country.

Persepolis paints an unforgettable portrait of daily life in Iran and of the bewildering contradictions between home life and public life. Marjane’s child’s-eye view of dethroned emperors, state-sanctioned whippings, and heroes of the revolution allows us to learn as she does the history of this fascinating country and of her own extraordinary family. Intensely personal, profoundly political, and wholly original, Persepolis is at once a story of growing up and a reminder of the human cost of war and political repression. It shows how we carry on, with laughter and tears, in the face of absurdity. And, finally, it introduces us to an irresistible little girl with whom we cannot help but fall in love.
 

Perzepolis (Marjane Satrapi, 2000.)

I, poput nje, su vjerojatno otišli iz zemlje. Marjane je dijete iz dobrostojeće zapadnjački obrazovane obitelji koja je prije revolucije čitala europske filozofe i slušala američku glazbu na radiju. Ispitivanje vlastitog položaja u društvu i položaja njene obitelji ju je kao desetogodišnjakinju ubacilo među demonstrante koji su tražili šahovu smjenu i uspostavu republike. Nakon pada režima jača religijski fanatizam, a rat s Irakom daje povod da se u ime sigurnosnih razloga ograniče građanske slobode koje posebno pogađaju žene. Nametnuta društvena pravila koja provodi i kažnjava religijska policija je često stavljaju u sukob s autoritetima. Na kraju prve knjige, Marjane obitelj šalje u Austriju kako bi je poštedjela neprilika. Međutim, niti u Europi se ne može naći svoje mjesto pa se vraća što završi srednju školu. Šokirana novim promjenama u domovini, ipak ostaje pa se čak i udaje. No, brak ne funkcionira, odlučuje se rastati, ali pozicija rastavljene žene sada nosi društvenu stigmu. Sada na nagovor obitelji zauvijek odlazi i nastanjuje se u Francuskoj.„Perzepolis“ opisuje kako je Marjane Satrapi postala ona Marjane Satrapi koja je napisala i nacrtala „Perzepolis“, autobiografski grafički roman o odrastanju obrazovane djevojke koja misli svojom glavom u režimu kojemu je u programu suzbijanje svakog dijela te konstrukcije. Ona se ponosi svojom zemljom, njenom poviješću i bogatom kulturom, ali šokirana promatra sustav koji sve oko sebe boji u crno.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.