Partibrejkers: Partibrejkers; 1985.; Jugoton; Garage rock


Posljednja izmjena 24/10/19 by Ivan Palijan

Lišeni bilo kakvih pretenzija osim da praše rokenrol Partibrejkers su na svom prvom albumu napravili dovoljno da postanu legendarni.

Partibrejkers: Partibrejkers; 1985.; Jugoton; Garage rock

Prvijenac Partibrejkersa je izašao 1985. godine a do kraja desetljeća se na domaćoj sceni dogodila mini eksplozija garage rocka koja je kulminirala „Bombardiranjem New Yorka“ (1989.), vrhuncem domaćeg nezavisnog izdavaštva. U tome sirovom rokenrolu Partibrejkersima su bile tada ravne samo Majke. Kao i kod Gorana Bareta, i kod Zorana Kostića Caneta smo bili uvjereni da je rokenrol ono što čovjek osjeća i živi na staničnoj razini, bez obzira koliko je to dobro za njega i njegovo zdravlje (koliko je vrijeme pokazalo, nije bilo dobro niti za jednog od njih; Cane danas djeluje kao da se riješio svojih demona, a Bare kao da su ga potpuno obuzeli i da progovaraju kroz njega, poslušati posljednji album Nuspojave (2018.)).

Partibrejkers u prvih nekoliko svojih godina nisu imali bas gitaru pa je zvuk albuma prilično praskav ili prštav, žuri mu se, sve se mora dogoditi sada, nema vremena za gubljenje. Nema tih dubokih ozbiljnih tonova, sav je u rifovima, koje savršeno majstorski ispaljuje Nebojša Antonijević Anton. Ima kod njega bluesa, ali glavni su, prije svega, ritam i prodornost. Pjesme se kotrljaju jedne iza druge i među njima nema labavih mjesta. Ta nabrijanost albuma sigurno je naglašena produkcijom Dušana Kojića Koje koji je svojom Disciplinom kičme istraživao nove mogućnosti rock glazbe (imao je u svom bendu bas, svirao ga je, ali nije imao gitaru, jedini drugi stalni instrument na do tada izašla 2 albuma mu je bio bubanj koji je svirao Srđan Todorović Žika). Garage rock je 1985. bio progresivan, iako sirov, novi zvuk, iako je žanr postojao 20 godina. Bio je 1000 godina dalje od pop rocka koji se revitalizirao nakon što su punk i novi val uzbudili duhove Jugoslavije. Prljavo kazalište je te godine dodirnulo dno „Zlatnim godinama“ i tamo će ostati sljedećih 35 godina, Film je postao Jura Stublić, Bajaga je postao Bajaga, a za par godina će se u mainstreamu ozbiljno Psihomodo pop smatrati pravim rock’n’rollom.

Utoliko je prvi album Partibrejkersa ključan, jer s njime i onime što su radili kasnije održavali su rokenrol živim i štitili ga od neprijatelja.

ALBUMI PARTIBREJKERSA KOJE MORATE POSLUŠATI:

  • Partibrejkers (1985.)
  • Partibrejkers III (1989.)
  • Kiselo i slatko (1994.)
  • Partibrejkers II (1988.)
  • Gramzivost i pohlepa (2002.)

 

 

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.