Posljednja izmjena 22/07/22 by Ivan Palijan

„Otac Goriot“ je roman u samom središtu Balzacovog djela, kojeg je sam autor nazvao Ljudskom komedijom. S mnogim njegovim romanima dijeli likove, atmosferu i, možda najvažnije, sliku Pariza u vrijeme nakon pada Napoleona i restauracije monarhije kao nemilosrdnog mjesta u svim njegovim društvenim slojevima. Siromašni student Rastignac se iz sažaljenja uplete u sudbinu naslovnog lika koji je svoje bogatstvo dao kćerima koje ga ostavljaju da živi u bijedi pa onda nauči kako navigirati tim beskrupuloznim svijetom.


Average Rating:

3,9 rating based on 60.159 ratings (all editions)

ISBN-10: 039397166X
ISBN-13: 9780393971668
Goodreads: 59145

Author(s):Publisher:
Published: //

Père Goriot is the tragic story of a father whose obsessive love for his two daughters leads to his financial and personal ruin. Interwoven with this theme is that of the impoverished young aristocrat, Rastignac, who came to Paris from the provinces to hopefully make his fortune. He befriends Goriot and becomes involved with the daughters. The story is set against the background of a whole society driven by social ambition and lust for wealth.
 

Rastignac je možda u francuskom jeziku postao sinonimom za nitkova koji se penje društvenom ljestvicom ne birajući sredstva, ali on je ovdje puno više od toga. Uvidjevši da ga njegov studij prava neće dovesti daleko u životu dopušta da ga sile i pojedinci moćniji od njega izmanipuliraju, te postaje ljubavnikom jedne od Goriotovih kćeri koje je ovaj nekada prebogati tvorničar tjestenine dao udati za muškarce visokog društvenog statusa, ali niskog morala i beznačajnih sposobnosti da zadrže status i bogatstvo. Njih nevolje salijeću kao što salijeću i siromašne stanovnike Pariza. U brakovima su nevjerni, za novcem i statusom pohlepni, niskim strastima i udarcima usuda podložni. Rastrignac je, kao što kaže na jednom mjestu svjestan da se nalazi u Paklu i da nema drugog izbora nego da se nastani u njemu i da nastavi živjeti. Zgrožen je kako otac Goriot zbog sumanute ljubavi prema kćerima odbacuje sve što je stekao u životu, živi kao siromah, a njegove kćeri ga se prema njemu odnose s kombinacijom srama i ravnodušnosti. Rastignac je taj koji će se o njemu brinuti na samrti i pobrinuti se da ga se koliko-toliko dostojno pokopa.„Otac Goriot“ nas tjera da bez treptanja gledamo u svijet u kojem nastaju novi društveni odnosi i u kojem se ne biraju sredstva da se uspne na društvenoj ljestvici. Dopušta nam da zadržimo svjesnom o tome što je pogrešno, a što dobro, ali nas ostavlja slomljenim u shvaćanju da nitko ne može ništa učiniti kako bis taj svijet promijenio.

Rating: 5 out of 5.

Naslov: Otac Goriot

Originalni naslov: Père Goriot

Serijal: Ljudska komedija

Autor: Honoré de Balzac

Godina izdanja: 1835.

Zemlja izdanja: Francuska

Žanr: roman, realistični roman


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.