Posljednja izmjena 26/05/22 by Ivan Palijan

„Ničija zemlja“ je dobila Oscara za najbolji strani film i Zlatni globus za najbolji strani film 2002. Danisu Tanoviću je to bio prvi dugometražni film i važne nagrade su bile veliko priznanje za tada 33-godišnjeg redatelja. Parabola je to o ratu u Bosni koja ne štedi niti jednu uključenu stranu, uključujući tu i tzv. međunarodnu zajednicu. Situacija je nemoguća, tri su vojnika, dva bosanska i jedan bosanskih Srba zaglavili u rovu, osuđeni na stradanje i smrt, dok UN ima mandat da samo promatra što se događa.


No Man's Land Comedy, Drama, War | September 19, 2001 (France) 7.9
Director: Danis TanovicWriter: Danis TanovicStars: Branko Djuric, Rene Bitorajac, Filip SovagovicSummary: In Bosnia and Herzegovina during 1993 at the time of the heaviest fighting between the two warring sides, Nino and Ciki, two soldiers from opposite sides of the conflict, become trapped in no man's land while a third soldier becomes a living booby trap. ?tim_isherwood@hotmail.com

Photos


See all photos >>


Da bi perspektiva apsurda rata bila moguća, potrebno se od njega odmaknuti, gledati ga kao situaciju u kojoj je sve ono što smatramo normalnim nemoguće. „Ničija zemlja“ ne slavi niti rat, što je nemoguće, ali niti slavi ratnika i njegovu žrtvu kao što to, recimo, radi „Lepa sela lepo gore“. Kod Tanovića je rat igra živaca, karaktera  i morala, on ratuje s ratom samim, dok Srđan Dragojević u svome ratu kao pobjednike vidi one koji su iz njega izašli s najvećim komadom muda, pobijedili sebe i druge, bez obzira tko i gdje bili, kojom zastavom mahali. On je fasciniran akcijom ratnih zbivanja koje njegovi likovi prolaze kao veterani svih životnih nedaća. Kod Tanovića postoji samo besmisao. Od početka u kojem se vojnici zabunom nađu u rovu u kojem nisu trebali biti, do kraja u kojem pogibaju samo zato jer to drugačije niti ne može biti. Ostatak svijeta, međunarodni mediji i vojnici pod zastavom UN-a pratit će zbivanja dok su zanimljiva, dok postoji neka priča, dok mogu navijati za to hoće li netko biti spašen ili ne. Pravog suosjećanja nema, suosjećanje je jedna od žrtava.



„Ničija zemlja“ je anti-ratni film, jer tretira rat kao pojavu koja je nespojiva s ljudskim razumom. Anti-ratni je film jer dobro zna gdje leže sve žrtve rata, koliko je rat stradanje civilizacije. Njegova je destruktivna moć toliko velika da ne uništava samo pojedinačne živote i zemlje, njegov seizmički udar se osjeti naširoko kroz prostor i vrijeme.

Rating: 4 out of 5.

Naslov: Ničija zemlja

Redatelj: Danis Tanović

Uloge: Branko Đurić, Rene Bitorajac, Filip Šovagović

Godina izdanja: 2001.

Zemlje izdanja: Bosna i Hercegovina, Francuska, Slovenija, Italija, Velika Britanija, Belgija

Žanr: ratni


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.