narančasta je nova crna poster

Posljednja izmjena 19/07/21 by SuperExtraZona

Prvi veliki originalni Netflixov hit, „Narančasta je nova crna“ je i prva velika serija koja je najavila kako ćemo dalje gledati serije. Van zadanog termina, trajanja epizoda i broja epizoda po sezoni, serije mogu ići svojim ritmom u širinu i dužinu kako bi do kraja i u detalje ispričale priču koju kane ispričati. „Orange Is the New Black“ je možda u nekim trenucima u tome pretjerala, mogla je biti i kraća. No, tko može reći gdje bi to bilo u seriji čije junakinje pripadaju svim poniženim i prezrenim manjinama s dna američke društvene kace.


Orange Is the New Black (2013) Comedy, Crime, Drama | 3540min | July 11, 2013 (United States) 8.0
Writer: Jenji KohanStars: Taylor Schilling, Danielle Brooks, Taryn ManningSummary: Piper Chapman is a public relations executive with a career and a fiance when her past suddenly catches up to her. In her mid-30s she is sentenced to spend time in a minimum-security women's prison in New York for her association with a drug runner 10 years earlier. This Netflix original series is based on the book of the same title. Forced to trade power suits for prison orange, Chapman makes her way through the corrections system and adjusts to life behind bars, making friends with the many eccentric, unusual and unexpected people she meets. —Jwelch5742

Photos


See all photos >>


narančasta je nova crna poster
Orange Is the New Black / Narančasta je nova crna (2013.-2019., Jenji Kohan)

One su LGBTQ plus još neka slova abecede, one su i bijelo smeće bez završene škole i ovisne o teškim drogama, latine bez prava glasa na rubu deportacije u zemlje u kojima nikada nisu bile, afroamerikanke koje se radije vraćaju u zatvor jer vani nemaju nikoga i ništa ili jednostavno izgubljene i poražene žene nakon previše životnih grešaka koje su ih dovele na mjesto na kojem jesu. Dok je Piper Chapman nominalno središnji lik, ona je samo sredstvo kojim na ekran dolaze te priče koje prije nikada nisu bile ispričane. Serija je temeljena na istoimenom memoaru Piper Kerman koja je u zatvoru boravila nešto više od godinu dana zbog nošenja novca od prodaje heroina preko granice. Tih godinu i kusur dana je rastegnuto na sedam sezona koje su onda odražavale ono što se događalo u stvarnom svijetu. Industrijsko-zatvorski kompleks je opstao moćan i van kontrole pa je i zatvor u seriji privatiziran. Afroamerikanci su meta i žrtve policijske brutalnosti pa u seriji jedan od čuvara na sličan način ubija jednu od omiljenih (anti)junakinja. Zlostavljanje i seksualno nasilje nad ženama se našlo u fokusu medija, možemo pretpostaviti da je svatko u tom zatvoru to doživio. Trumpovim dolaskom u Bijelu kuću nakon Obame ne da je doslovno na tom mjestu narančasta faca postala nova crna faca, nego su fašizam i rasizam postali mainstream pa jedna nova frakcija u zatvoru postanu bijeli supremacisti.„Narančasta je nova crna“ je serija koja jako voli svoje (anti)junakinje i natjerat će nas da ih barem razumijemo i suosjećamo s njima bez obzira na njihove mane i zločine zbog kojih su dospjele u zatvor. Njezine glumice i ekipa su osvojili mnoge televizijske nagrade u kategorijama za dramu i za komediju. Žanrovski je fluidna i uzela si je vremena da ispriča svoju priču, tako da se može ponekad činiti da je van fokusa. No, u ograničenom prostoru u kojem se odvija, u kojem nema prilike za raskošnu kameru i scenu, niti akciju, napravila je najbolje iz onog što ima. Pustila je talentiranim glumicama i glumcima da na površinu izvuku ljudskost svojih likova uz spektakularan rezultat.

Rating: 4.5 out of 5.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.