Najbolji albumi 2024. godine su oni koji su ostavili neizbrisiv trag na kulturnom krajoliku. Među njima je album Vampire Weekenda “Only God Was Above Us”, tour de force zvučnog istraživanja i lirske introspekcije. Hrabro eksperimentiranje i zarazne melodije benda osvojili su publiku, učvrstivši njihov status pionira indie rocka. U međuvremenu, “Eternal Sunshine” Ariane Grande pojavila se kao svjetlucavi svjetionik pop savršenstva. Svojom raskošnom produkcijom i iskrenim tekstovima, album je pokazao Grandeino neusporedivo vokalno umijeće i talent za pisanje pjesama, učvrstivši njezino mjesto moćnika u glazbenoj industriji. Da ne ostane nadmašena, Kali Uchis je napravila remek-djelo s “Orquídeas”, zadivljujućom fuzijom latino ritmova, duševnih melodija i introspektivne lirike. Njeno evokativno pripovijedanje i žanrovski prkoseći zvučni krajolici osvojili su slušatelje, zaradivši joj široko priznanje i etablirajući je kao jednu od najinovativnijih umjetnica svoje generacije. Zajedno, ovi albumi predstavljaju vrhunac umjetničkog postignuća u 2024., pomičući granice, izazivajući norme i nadahnjujući slušatelje da prihvate snagu glazbe kao transformativne sile u svojim životima.

1

Eternal Sunshine

4.5/5

Izvođač: Ariana Grande

2024., SAD

pop, r&b

U “Eternal Sunshine” Ariana Grande otkriva vlastitu očaravajuću evoluciju, prihvaćajući ranjivost sa zapanjujućom iskrenošću. Svaka pjesma na albumu dokaz je njezine umjetničke zrelosti, prikazujući spoj autentičnosti i inovativnosti koji označava novo poglavlje u njezinoj karijeri. S dirljivim tekstovima i eteričnim vokalom, Grande se bavi temama ljubavi, gubitka i samootkrivanja, pozivajući slušatelje u svoj svijet gracioznošću i dubinom. To je zadivljujuće putovanje kroz složenost života i ljubavi, koje učvršćuje Grandeino mjesto kao jednog od najuvjerljivijih glasova u suvremenoj glazbi.

Poslušaj na:
2

Cowboy Carter

4/5

Izvođač: Beyoncé

2024., SAD

country, pop, americana

Na “Cowboy Carteru”, Beyoncé nadilazi granice, preoblikujući američku glazbu kroz vlastitu jedinstvenu prizmu. Daleko od toga da se jednostavno upušta u country, ona hrabro redefinira žanr, dodajući mu svoj prepoznatljivi stil i viziju. Album, drugi dio njezine trilogije nakon “Renaissance”, služi kao majstorski tečaj u žanrovskim inovacijama. Beyoncé zadire duboko u južnjačku kulturu, ispreplićući priče o otpornosti, osnaživanju i identitetu. Sa svakom pjesmom poziva slušatelje na putovanje kroz srce Amerike, izazivajući predrasude i slaveći bogatstvo njezine raznolike glazbene baštine. “Cowboy Carter” stoji kao dokaz Beyoncéine bezgranične kreativnosti i trajnog utjecaja.

Poslušaj na:
3

The Tortured Poets Department

3.5/5

Izvođač: Taylor Swift

2024., SAD

synth-pop, pop, folk pop

Na “The Tortured Poets Department”, Taylor Swift otvara prozor u svoju dušu, stvarajući svoj najosobniji album do sada. Kombinirajući intimnost pjesama “Folklore” i “Evermore” sa synth-pop sjajem albuma “Midnights”, Swift vodi slušatelje na putovanje kroz labirint svojih emocija. Svaka pjesma je pogled u njezin unutarnji svijet, gdje se bol i ljepota sudaraju u vrtlogu emocija. Ipak, usred nemira, postoji osjećaj katarze, dok Swift pretvara svoje borbe u poeziju. ” The Tortured Poets Department ” svjedočanstvo je Swiftine evolucije kao umjetnice, dok neustrašivo prihvaća ranjivost i istražuje dubine vlastite kreativnosti.

Poslušaj na:
4

Las Mujeres Ya No Lloran

4/5

Izvođač: Shakira

2024., Kolumbija

pop, latin pop, cumbia

S “Las Mujeres Ya No Lloran”, Shakira se trijumfalno vraća na čelo latino glazbene scene. U svom prvom albumu nakon sedam godina, međunarodna pop ikona ponovno potvrđuje svoju relevantnost i dominaciju kolekcijom pjesama koje prikazuju njezin neusporediv talent i svestranost. Od zaraznih plesnih ritmova do soul balada, Shakira se bez napora snalazi u različitim glazbenim stilovima, još jednom dokazujući zašto je jedna od najomiljenijih umjetnica našeg vremena. Sa svojim neodoljivim refrenima i snažnim stihovima, “Las Mujeres Ya No Lloran” dokaz je Shakirine trajne privlačnosti i njezine sposobnosti da osvoji publiku diljem svijeta.

Poslušaj na:
5

Orquídeas

4.5/5

Izvođač: Kali Uchis

2024., SAD

pop, latin pop, synth-pop

S “Orquídeas”, Kali Uchis cvjeta jače nego ikada, uranjajući u živopisnu tapiseriju zvuka i emocija na svom drugom albumu na španjolskom jeziku. Pjevačica svilenkastog glasa istražuje nove dubine nadahnuća, ulivajući svaku pjesmu u svoj zaštitni znak, mješavinu soul melodija i introspektivne lirike. Od ljepljivih balada do zaraznih latino ritmova, Uchis bez napora upravlja nizom glazbenih stilova, pletući zvučni krajolik koji je bogat i raznolik poput orhideja u naslovu albuma. S “Orquídeas” Kali Uchis dokazuje da je prava vizionarka, pomičući granice i redefinirajući što znači stvarati latino glazbu u 21. stoljeću.

Poslušaj na:
6

Only God Was Above Us

4.5/5

Izvođač: Vampire Weekend

2024., SAD

indie rock

“Only God Was Above Us” pojavljuje se kao oštar komentar Vampire Weekenda svijeta prekrivenog ljepotom, ali prožetog surovom realnošću. Njihov prvi album u pola desetljeća zadire u dubine ljudskog iskustva, ploveći varljivim putem prema nadi. Sa svakom pjesmom, bend otkriva zvuk koji je jednako proganjajući koliko i hipnotizirajući, hvatajući bit našeg turbulentnog vremena. Kroz sirovu, introspektivnu liriku i zamršene glazbene aranžmane, Vampire Weekend suočava se s proturječjima postojanja s nepokolebljivom iskrenošću, nudeći tračak iskušenja usred kaosa. To je surova, lijepa ploča za surov, lijep svijet.

Poslušaj na:
7

Wall Of Eyes

4/5

Izvođač: The Smile

2024., V.Britanija

eksperimentalni rock, art rock, post rock

“Wall of Eyes” je hrabar eksperiment, popratni projekt Radioheada koji se usuđuje osporiti naslijeđe svog matičnog benda. Unatoč lirskoj uznemirenosti, postoji osvježavajući osjećaj lakoće koji prožima album, otkrivajući neke od najuvjerljivijih radova Thoma Yorkea i Jonnyja Greenwooda u posljednjih nekoliko godina. S inventivnim melodijama i odvažnim zvučnim pejzažima, The Smile riskira zasjeniti Radiohead svojim drugim albumom, nudeći pogled u područje u kojem su umjetničke granice pomaknute do svojih granica. To je dokaz moći suradnje i kreativnog istraživanja, podsjećajući nas da je najuzbudljivija glazba često izvan granica očekivanja.

Poslušaj na:
8

Prelude To Ecstasy

4/5

Izvođač: The Last Dinner Party

2024., V.Britanija

indie rock. indie pop

“Prelude to Ecstasy” opravdava svoj hype, učvršćujući svoj status najočekivanijeg albuma godine do sada. Ovaj peteročlani ansambl majstorski spaja ekstravaganciju Sparksa s dobro osmišljenim pjesmama namijenjenim za festivalske nastupe. Utemeljena na teatralnosti, ali ipak ukorijenjena u suštini, njihova glazba nadilazi puku zabavu, nudeći pogled u svijet u kojem se eksces susreće s autentičnošću. Sa svakom pjesmom, The Last Dinner Party poziva slušatelje na putovanje ekstaze, gdje je svaka nota otkriće, a svaki tekst dokaz njihove kreativne vještine. To je praznik za osjetila, ostavljajući publiku gladnom još dugo nakon završetka zabave.

Poslušaj na:
9

Papercuts (Singles Collection 2000–2023)

4.5/5

Izvođač: Linkin Park

2024., SAD

nu metal, alternative metal, rap metal

“Papercuts (Singles Collection 2000. – 2023.)” Linkin Parka opsežna je retrospektiva koja bilježi bit evolucije benda tijekom dva desetljeća. Sastavljajući veliki izbor njihovih najvećih hitova uz rijetke dragulje, album nudi sveobuhvatno putovanje kroz glazbenu ostavštinu Linkin Parka. Od tjeskobnih himni iz njihovih ranih godina do žanrovskog eksperimentiranja njihovih kasnijih izdanja, “Papercuts” prikazuje svestranost i trajnu relevantnost benda. Linkin Park svakom pjesmom dokazuju zašto su i dalje jedan od najutjecajnijih bendova svoje generacije.

Poslušaj na:
10

Invincible Shield

4/5

Izvođač: Linkin Park

2024., V. Britanija

heavy metal

Na “Invincible Shield” Judas Priest ponovno potpaljuju plamen metala sa svojim 19. albumom, ostajući vjerni svom kultnom zvuku dok također grabe naprijed u neistraženo područje. Proroci metala demonstriraju nepokolebljivu predanost svojoj viziji, isporučujući nevjerojatan juriš rifova i himni koje odzvanjaju intenzitetom njihovih ranih klasika. Ipak, usred poznatog bijesa, Judas Priest također istražuje nove zvučne krajolike, eksperimentirajući sa svježim zvukovima i teksturama koje pomiču granice svog žanra. Od gromoglasnih moćnih akorda do ogromnih melodija, “Invincible Shield” je dokaz trajne kreativnosti benda i odbijanja da bude ograničen očekivanjima.

Poslušaj na: