Najbolji albumi 2023. su nekih veterana poput Metallice i Depeche Mode, koji su donijeli ono što bismo od njih i očekivali svojim albumima „72 Seasons“ i „Memento Mori“, ali među favoritima je Caroline Polachek s „Desire, I Want to Turn Into You“, koja svojim poznavanjem pop glazbe stvara potpuno novi pop pejzaž. Što bi se reklo da uvijek pokušavaju i Gorillaz pa s „Cracker Island“ pucaju u svim smjerovima odjednom ne bili pogodili nešto što bi uhu ostalo zanimljivo. Damon Albarn se vratio i s Blurovim novim albumom “The Ballad of Darren”.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koji su najvažniji albumi 2023. Uzeli smo u obzir prodaju albuma, popularnost albuma (glasovi i ocjene na Allmusic, na Discogs) i ocjene kritičara (MetaCritic)

1

Did You Know That There's A Tunnel Under Ocean Blvd

4.1/5

Izvođač: Lana Del Rey

2023., SAD

Alternative pop

Više od bilo kojeg od svojih prethodnika, ovaj album Del Rey govori o samom srcu stvari. Njegove su teme i lirske preokupacije filozofske i teške: postojanje Boga, zagrobni život, točan trenutak kada duša napušta tijelo, ustupci braka i majčinstva, sudbina, obiteljske veze i, na izrazito melankoličnom središnjem dijelu “Fingertips”, nedavni znanstveni napredak u postizanju vječnog života.

2

Speak Now (Taylor's Version)

4.1/5

Izvođač: Taylor Swift

2023., SAD

Pop Rock

“Speak Now (Taylor’s Version)” označava još jedno značajno poglavlje na umjetničkom putu Taylor Swift. Originalno objavljen 2010. godine, album je bio prekretnica, jer je Swift, koja je tada imala samo 20 godina, skladala svaku pjesmu tijekom svoje prve samostalne turneje. Sada, trinaest godina kasnije, ova ponovno snimljena iteracija pridružuje se njezinim naporima da povrati svoje umjetničko vlasništvo. Treći nastavak njezina projekta vraćanja njezinih ranijih radova, album sažima Swiftinu odlučnost da povrati svoju ostavštinu od onih koji kontroliraju njezina početna izdanja.

3

The Record

4.2/5

Izvođač: Boygenius

2023., SAD

Alternative rock

Prvi album Boygeniusa, supergrupe koju čine Julien Baker, Phoebe Bridgers i Lucy Dacus – troje najpromišljenijih, brutalnih i tiho moćnih indie-rock tekstopisaca prošlog desetljeća. To je znakovita putokaz za glazbu koja plamti od osjećaja i ne stidi se blještavog gađanja i ispitivanja muškog ega.

4

This Is Why

3.9/5

Izvođač: Paramore

2023., SAD

Alternative rock

Paramore su se našli privrženi drugačijoj vrsti glazbene nostalgije, fokusirajući se na uglađene zvukove rocka osamdesetih i novog vala bez ikakve naznake otrcanog pastiša. Uvijek ostaju uronjeni u pop sadašnjost koja se neprestano razvija. „This Is Why“ je Paramoreov izvrstan izlet u post-punk, prožet novim nizom tjeskoba – od svjedočenja globalnim događajima do suočavanja s ulaskom u tridesete.

5

Endless Summer Vacation

3.9/5

Izvođač: Miley Cyrus

2023., SAD

Pop

Osmi album Miley Cyrus kojem je prethodila hladnokrvna izjava o neovisnosti “Flowers”, djeluje kao rekapitulacija njezine više od 15 godina karijere. Ona prolazi kroz žanrove s lakoćom iskusnog turista. Tijekom „Endless Summer Vacation“, Cyrus pokazuje podatnost svog glasa, snažan, oštri urlik koji se može izviti u zavodljivo gugutanje kada to trenutak zahtijeva.

6

Cracker Island

3.9/5

Izvođač: Gorillaz

2023., V. Britanija

Alternative pop

S 10 pjesama i trajanjem ispod 40 minuta, ovo je Gorillazov najzbitiji LP, a ipak njegov osjećaj svrhe daje Albarnu nešto prostora za disanje, pjevanje i uzdisanje i upletanje malih melankoličnih melodija o našem “svijetu napuknutog ekrana” u uvrnuti milje Adult Swim channela. Očito se zabavlja, pjevajući “Ape!” u synth-punk freakoutu “Skinny Ape” sve dok se ne uvije u pomaknuto “oi,” čak i dok gleda u hidroglisere na horizontu, plaže još uvijek posute plastikom.

7

Desire, I Want to Turn Into You

4.7/5

Izvođač: Caroline Polachek

2023., SAD

Alternative pop

Glazba Caroline Polachek glazba doima se kao živi odgovor na pretjerane stimulacije modernog vremena. Njezin radoznali duh, kao i neosporni talent pjevačice i aranžerice, čine „Desire, I Want To Turn Into You“ kinetičkim primjerom onoga što se događa kada pop krene premašiti vlastita ograničenja. Koristi svoje enciklopedijsko glazbeno znanje i zastrašujući glas kao sredstva za preokret koncepta “savršene pop pjesme” na neočekivane načine.

8

The Dark Side Of The Moon (Live At Wembley 1974)

4.5/5

Izvođač: Pink Floyd

2023., V. Britanija

Prog rock

Posljednji sjajni trenuci Pink Floyda kao jedinstvene cjeline, dok su svi skladali zajedno, „Dark Side of the Moon“—i njegova rijetko slušana snimka nastupa uživo na Wembleyu u Londonu—predstavljaju progresivni rock u njegovom najomiljenijem, najprihvatljivijem i najtrajnijem obliku. Album „Live at Wembley Empire Pool, London, 1974“ posebna je zanimljivost koju vrijedi istražiti, s klavijaturistom Richardom Wrightom kao središnjim dijelom svirke.

9

Utopia

4/5

Izvođač: Travis Scott

2023., SAD

Electronic, Hip Hop

Album “Utopia” Travisa Scotta pokazuje njegovu sposobnost sastavljanja hitova od poznatih elemenata. Poput kolažnog umjetnika, Scott vješto spaja provjerene komponente, stvarajući zvučnu tapiseriju koja nastoji očarati. Iako mu nedostaje smioni magnetizam Kanye Westa ili njegovo žanrovsko produkcijsko čarobnjaštvo, Scott utjelovljuje lekciju koju je naučio od njega, a ta je da je suradnja ključna. Crpeći od svojih prethodnika, koristi snagu kolektivne kreativnosti da osmisli pjesme koje su primamljive i komercijalno moćne. “Utopia” otkriva Scotta kako prihvaća umjetnost sastavljanja glazbenog mozaika koji odjekuje, ističući snagu usklađivanja s pravim talentima za stvaranje uvjerljivog pop iskustva.

10

72 Seasons

3.9/5

Izvođač: Metallica

2023., SAD

Heavy metal

Žuta i crna su boje znakova upozorenja, atomskih skloništa i naljepnica “beba u autu” — upozorenja na neposrednu prijetnju i katastrofu ako se ne saberete. Stoga je prikladno da je Metallica usvojila shemu boja za naslovnicu „72 Seasons“, njihovu svojevrsnu meditaciju o okrutnosti mladosti i opasnostima odrastanja.

11

Memento Mori

4/5

Izvođač: Depeche Mode

2023., V. Britanija

Synth-pop, Alternative rock

Kao i uvijek s Depeche Modeom, svega ima u velikim količinama, a na „Memonto Mori“ ulozi su veći nego ikada. S obzirom da su samo Gahan i Martin Gore ostali u postavi nakon prošlogodišnje smrti klavijaturiste Andyja Fletchera, pitaju se: “Koliko nam je vremena preostalo?” Priznavanje smrtnosti definira velik dio albuma, ali nikad ne djeluje teško ili čak mrzovoljno. Neke od pjesama čak zvuče optimistično.

12

In Times New Roman...

4.5/5

Izvođač: Queens Of The Stone Age

2023., SAD

Alternative rock

“In Times New Roman…”, osmi album Queens of the Stone Age, ne bježi od prepoznatljive mješavine sirovih emocija i oštrih zapažanja koja definiraju zvuk benda. Burna iskustva Josha Hommea od njihova albuma iz 2017. opipljiva su u značajnoj gorčini albuma. Uz javnu bitku za skrbništvo nad djecom nakon razvoda i njegovo otkriće o borbi s rakom, Hommeovo nefiltrirano emocionalno putovanje zauzima središnje mjesto. Album kanalizira njegov bezrezervni izraz, stvarajući katarzično iskustvo slušanja. Baš kao što se i očekivalo, “In Times New Roman…” zadržava visceralnu energiju benda i iskreni lirizam, pokazujući kako Queens of the Stone Age nastavljaju kanalizirati životne izazove u svoj poseban glazbeni krajolik.

13

But Here We Are

4.5/5

Izvođač: Foo Fighters

2023., SAD

Alternative rock

Životna kratkoća i nepredvidivost je prikladan sažetak za „But Here We Are“, prvu ploču Foo Fightersa koja je snimljena nakon dva gubitka koja je Grohl doživio 2022. — dugogodišnji bubnjar benda Taylor Hawkins umro je dok je bend bio na turneji po Južnoj Americi prošlog ožujka, a Grohlova majka Virginia preminula je tijekom ljeta. „But Here We Are“, sa svojim stvarnim naslovom, opisuje tugu u neposrednim crtama, odbijajući da zamršenu mrežu osjećaja izazvanih gubitkom pretoči u floskule koje je lako slušati.

14

Barbie The Album

4/5

Izvođač: Razni

2023., SAD

Soundtrack

“Barbie The Album” odiše visokim kempom, zahvaljujući Dua Lipi, Charli XCX i produkcijskoj finesi Marka Ronsona. Ovaj pop dragulj orkestrira blještavu zvučnu kulisu, u kojoj nastupa zvjezdani ansambl umjetnika. Krešendo albuma, “Barbie World” Nicki Minaj i Ice Spice, zadire u slatku dekadenciju. Pop stručnjak Mark Ronson izrađuje kaleidoskopski mixtape, naglašen njegovim koautorstvom na pet pjesama i produkcijskim majstorstvom na ostalima. “Barbie The Album” uspijeva kao zvučna kućica za lutke, ponoseći se nizom nijansi koraljne boje koje se besprijekorno stapaju.

15

Rush!

4/5

Izvođač: Måneskin

2023., Italija

Hard Rock

„Rush!“ Måneskina oživljava duh blistave rock ekscesnosti. Talijanska ekipa, bivši pobjednici Eurovizije, oživljava auru veću od života. Album, koji opravdava svoj naslov prepun uskličnika, uranja slušatelje u Måneskinovu neumoljivu pripovijest. Naslikan kao hedonistička bakanalija, njihov svijet buja na opojnim elementima poput trave, piva i kokaina. Usmjeravajući ekstravaganciju rock vrhunca, “Rush!” naglašava Måneskinovu predanost oživljavanju živahnog duha prošlog vremena. Ova odvažna ponuda postaje dokaz njihove težnje da postanu rock zvijezde, pozivajući slušatelje u svijet neobuzdanog užitka i zvučnog intenziteta.

16

Portals

3.5/5

Izvođač: Melanie Martinez

2023., SAD

Alternative pop

Album Melanie Martinez “Portals”, označava njezino uskrsnuće, otkrivajući novi lik — vilu ružičaste kože s četiri oka koja se nalazi u kraljevstvu života i smrti. Martinez u svoje tekstove tka introspekciju, izlazeći izvan svojih zvučnih okvira. Udaljavajući se od alt-popa, “Portals” zadire u pop-rock teritorij s pogonskim bubnjevima i inovativnom manipulacijom glasom. Crpeći inspiraciju iz terapije regresije prošlih života, Martinez stvara album prepun bogate tematske dubine. Njezina novopronađena muza služi kao katalizator za zvučno eksperimentiranje i umijeće pripovijedanja. Martinezina umjetnička evolucija u “Portalima” zrači, utjelovljujući njezino putovanje kroz nezemaljske krajolike, pružajući višestruko iskustvo koje otkriva neistražena glazbena carstva.

17

The Ballad Of Darren

4.5/5

Izvođač: Blur

2023., V. Britanija

Indie Rock

Blurov album “The Ballad Of Darren” je izašao osam godina nakon njihovog posljednjeg ponovnog okupljanja, “The Magic Whip”. Ovo izdanje, brzo izrađeno, odiše opipljivim iščekivanjem. Opisana kao neočekivano iznenađenje slično spontanom porodu, ploča otkriva sazreli Blur. Album bilježi njihovu elokvenciju i emocionalnu dubinu u kasnoj karijeri, često razmišljajući o prošlosti dok tkaju nove teksture u njihov zvučni arsenal. S “The Ballad Of Darren”, Blur ne samo da održava svoje naslijeđe, već ga i obogaćuje novim nijansama, označavajući još jedno poglavlje evolucije za bend koji ne prestaje osvajati i širiti svoje umjetničke horizonte.

18

Chrome Dreams

4.6/5

Izvođač: Neil Young

2023., SAD

Rock

Album Neila Younga “Chrome Dreams”, odjekuje u povijesti enigmatičnih naslova albuma. Vraćajući se na njegov projekt iz 1977. koji je odložen u korist “American Stars ‘n Bars”, Youngovo izdanje iz 2007., “Chrome Dreams II”, zbunilo je slušatelje. Samo su njegovi predani sljedbenici znali za raniji, neobjavljeni “Chrome Dreams” koji je isplivao na površinu kao bootleg. Sada, 2023., Young oživljava intrigu s još jednom iteracijom “Chrome Dreams”. Ovo cikličko putovanje kroz njegovu diskografiju dodaje slojeve njegovoj glazbenoj priči, intrigirajući obožavatelje koji razmišljaju o cestama kojima nije krenuo. S “Chrome Dreams” Young pretvara naslove svojih albuma u oznake svoje umjetničke evolucije, potičući stalnu fascinaciju.

19

First Two Pages Of Frankenstein

4/5

Izvođač: The National

2023., SAD

Indie Rock

Album The Nationala “First Two Pages Of Frankenstein” označava snažan preporod, učvršćujući njihovu kreativnu snagu čak i u dubinama depresije i kreativne borbe. Ovaj sažeti LP, najkraći u 15 godina, utjelovljuje kraj priče iskovane u nevolji. Zbirka odmjerenih i često prigušenih pjesama, odudara od zamršenih produkcijskih procvata njihovog nedavnog rada, odlučujući se za ogoljeniji pristup. “First Two Pages Of Frankenstein” pokazuje sposobnost The Nationala da očaraju suptilnošću, dok njihovo putovanje mračnijim terenom stvara umjetnički put koji poštuje njihovu ostavštinu i zacrtava nove zvučne smjerove.

20

Petrodragonic Apocalypse; Or, Dawn Of Eternal Night: An Annihilation Of Planet Earth And The Beginning Of Merciless Damnation

4/5

Izvođač: King Gizzard And The Lizard Wizard

2023., Australija

Progressive Metal

Album King Gizzard and the Lizard Wizard “Petrodragonic Apocalypse”, besprijekoran je skok u dubine thrash metala. Kao nastavak njihovog ranijeg napada na albumu “Infest the Rats’ Nest” iz 2019., bend koristi taj žanr kako bi usmjerio svoju zabrinutost za okoliš. Album postaje platno za vizualizaciju sumorne stvarnosti klimatske katastrofe, dodatno pojačane temama klasne borbe. Dok bogati traže utočište od nadolazeće propasti, “Petrocragonic Apocalypse” iskorištava thrashovu opsjednutost destrukcijom, utkajući je u tapiseriju gorljivih komentara o svijetu koji se klati na rubu. Album bjesni kao evokativan prikaz naših opasnih vremena.