Posljednja izmjena 03/02/23 by Ivan Palijan

Ms. Marvel je u suštini nešto poput Spider-Mana, samo što je tinejdžerka, muslimanka, pakistanskog porijekla i živi u New Jerseyju. Izazovi koje je Spidey imao, kada je uz svladavanje super-zlikovaca, morao kao Peter Parker pohađati nastavu, zarađivati kao free-lance fotoreporter, žonglirati ljubavni život i navigirati kroz užurbane ulice Manhattana, su kod Kamale Khan u usporedbi narasli poput njenog tijela kada kaže embiggen.


Average Rating:

4,1 rating based on 91.570 ratings (all editions)

ISBN-10: 078519021X
ISBN-13: 9780785190219
Goodreads: 20898019

Author(s): Publisher:
Published: 10/30/2014

Marvel Comics presents the all-new Ms. Marvel, the groundbreaking heroine that has become an international sensation! Kamala Khan is an ordinary girl from Jersey City - until she is suddenly empowered with extraordinary gifts. But who truly is the all-new Ms. Marvel? Teenager? Muslim? Inhuman? Find out as she takes the Marvel Universe by storm! As Kamala discovers the dangers of her newfound powers, she unlocks a secret behind them as well. Is Kamala ready to wield these immense new gifts? Or will the weight of the legacy before her be too much to handle? Kamala has no idea either. But she's comin' for you, New York! It's history in the making from acclaimed writer G. Willow Wilson (Air, Cairo) and beloved artist Adrian Alphona (Runaways)!

COLLECTING: MS. MARVEL 1-5, MATERIAL FROM ALL-NEW MARVEL NOW! POINT ONE
 

Ona predstavlja većinu danas potlačenih grupacija u Americi, one druge boje kože, krive religije, nedovoljnih godina i slabijeg spola. Svi autori koji su radili scenarij za njene avanture su muslimani pa je plastičnost njenog iskustva autentično i predstavlja uobičajene izazove i nedaće koje muslimani u Americi proživljavaju. Dodajmo i tome odrastanje u New Jerseyu, tom podzemlju New Yorka koje nastanjuju likovi iz „Obitelji Soprano“ i oni o kojima pjevaju Bruce Springsteen i Bon Jovi, pa vidimo da je deklarativnost Kamale Khan kao underdoga u Marvelovom svijetu i u svijetu suvremene Amerike nešto što se niti ne pokušava zakamuflirati. To je dio njene privlačnosti, razlog zbog čega se strip publika počela širiti među populacijom koja nije sklona formatu. Ovdje su žene, muslimani i stanovnici Južne Azije smeđe boje kože našli svoju heroinu koja nije savršena, ali podsjeća na njih. Osim što ima sposobnosti da poveća ili smanji svoje tijelo poput Ant-Mana ili da produži neke njegove dijelove poput Mr. Fantastica, iscijeli se poput Wolverinea ili preuzme fizički izgled drugih osoba poput Mistique. Kamala Khan je četvrto pojavljivanje lika poznatog kao Ms. Marvel, Carol Denvers je bila prvo. Gospođica Denvers je postala Captain Marvel, nakon što je originalni Mar-Vell, od vanzemaljske rase Kree, napustio ovaj svijet. Kamala, veliki fan stripova, a posebno Carol Denvers koju je u svom prvom pojavljivanju vidjela na djelu, svoje je moći dobila nakon što je Terrigen maglica puštena na Zemlju i aktivirala uspavane gene potencijalnih mutanta. Preuzima identitet Ms. Marvel, ali se ne može nikako otresti svoga osnovnog u koji je uronjena svim svojim mladim bićem.„Ms. Marvel“ je donijela novu raznolikost u Marvelov svijet super-heroja što je njen najveći kulturni utjecaj, ali mimo njega donosi avanture koje daju novi motiv u cijelom tom univerzumu. Onaj pri kojem likovi uvijek imaju pravo na novu šansu, novi početak ili iskupljenje. Uz Kamalu je čak i Wolverine mogao pokazati novu razinu ranjivosti kada je izgubio svoju glavnu moć zacjeljivanja. U redu je ako ne možemo, dovoljno je da damo sve od sebe, a uvijek  se možemo pouzdati na nekoga oko nas da nam pomogne nositi teret.

Rating: 4.5 out of 5.

Naslov: Ms. Marvel

Autori: Sana Amanat (urednica), Stephen Wacker (urednik), G. Willow Wilson (scenaristica), Adrian Alphona (crtač) and Jamie McKelvie (crtač)

Godina izdanja: 2013.-

Zemlja izdanja: SAD

Izdavač: Marvel

Žanr: akcijski, fantastični, superheroji, znanstvenofantastični, young adultNapiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.