Posljednja izmjena 09/01/23 by Ivan Palijan

Prije „Čuvara“ je bio „Maus“ taj koji je dokazao da strip ne pripada samo u podrumske prodavaonice stripa, nego mu je mjesto na policama s ostalom literaturom. „Maus“ je, za razliku od mainstream „Čuvara“, underground strip, a prvi je i za sada jedini strip koji je dobio Pulitzerovu nagradu. Sumorna je to priča o tome kako je autorov otac Vladek Spiegelman preživio holokaust. Židovi, s obzirom da je ovo strip, su prikazani kao miševi, a nacisti kao mačke. Ona je uvjerljiv i realističan prikaz holokausta. To znamo jer djeluje potpuno nestvarno.


Average Rating:

4,4 rating based on 338.119 ratings (all editions)

ISBN-10: 0394541553
ISBN-13: 9780394541556
Goodreads: 15196

Author(s):Publisher:
Published: //

The first installment of the Pulitzer Prize-winning graphic novel acclaimed as “the most affecting and successful narrative ever done about the Holocaust” (Wall Street Journal) and “the first masterpiece in comic book history” (The New Yorker).

A brutally moving work of art—widely hailed as the greatest graphic novel ever written—Maus recounts the chilling experiences of the author’s father during the Holocaust, with Jews drawn as wide-eyed mice and Nazis as menacing cats.

Maus is a haunting tale within a tale, weaving the author’s account of his tortured relationship with his aging father into an astonishing retelling of one of history's most unspeakable tragedies. It is an unforgettable story of survival and a disarming look at the legacy of trauma.
 

Maus: A Survivors Tale / Maus: preživjeli priča (Art Spiegelman, 1980.)

Preživjeli, poput gospodina Spiegelmana su i dalje žrtve mnogo godina poslije, jer nose tu krivnju preživjelih, strah i bol. Art Spiegelman ne propušta to prikazati, a slojevima svoga grafičkog romana dodaje, među ostalima, sukob koji ima sa svojim ocem, te njegov rasizam koji, bez obzira što je žrtva jednog takvog, gaji prema ljudima tamne boje kože. Milijuni ljudi su pobijeni u tom stravičnom zločinu, a tim općim zbivanjima Spiegelman daje osobnu notu, da znamo da je svaki od počinitelja, žrtava i preživjelih imao svoju osobnu priču unutar tog vihora i pokolja. Na kraju nema razrješenja, nema niti katarze, postoji samo tuga i nesreća koja se poput oblaka dima iz Auschwitza širi nad stranicama romana.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.