Posljednja izmjena 16/03/22 by Ivan Palijan

Prije nego li smo pogledali „Matrix“ nismo se pitali je li svijet oko nas stvaran ili je samo kompjuterski stvorena stvarnost. To je važniji utjecaj ovog filma, nego li bullet time, spektakularne akcijske scene oko kojih se grade velike sekvence unutar filma, pojačan interes za azijsku kinematografiju i koreografiju borbi, kožni mantili, sunčane naočale i mobiteli. K tome, „Matrix“ nas je uvjerio da se stvarno može snimiti sve, jedino je ograničenje naša mašta.


The Matrix Action, Sci-Fi | March 31, 1999 (United States) 8.7
Director: Lana Wachowski, Lilly WachowskiWriter: Lilly Wachowski, Lana WachowskiStars: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne MossSummary: Thomas A. Anderson is a man living two lives. By day he is an average computer programmer and by night a hacker known as Neo. Neo has always questioned his reality, but the truth is far beyond his imagination. Neo finds himself targeted by the police when he is contacted by Morpheus, a legendary computer hacker branded a terrorist by the government. As a rebel against the machines, Neo must confront the agents: super-powerful computer programs devoted to stopping Neo and the entire human rebellion. —redcommander27

Photos


See all photos >>


„Matrix“ je par desetljeća i tri nesretna nastavka nakon i dalje otvoren za tumačenja. Njegov je koncept i iz današnje perspektive visok i složen. Preispitivanje našeg doživljaja stvarnosti postalo je tema novih popularnih i cerebralnih djela fikcije, poput „Westworlda“, ali i krunski argument o tome kako nas „oni“ lažu kojim se služe ravnozemljaši, anti-vakseri i David Icke, među ostalima. Što god mislili o takozvanoj stvarnosti koju naš um doživljava putem naših pet osjetila, „Matrix“ je i dalje djelo fikcije, time više virtualan od virtualnog svijeta stvorenog u našem umu. Da je riječ o umjetničkom djelu, dokazuje toliko različitih načina na koji ga doživljavamo i inspiracija koju budi. Sam je film inspiriran zapadnom filozofijom (Descartes, Kant), duhovnošću (hinduizam, budizam, kršćanstvo), stripom („The Invisibles“ Granta Morrisona prije svega), japanskom animacijom („Akira“ i „Ghost in the Shell“ koje su Wachowskiji prikazivali šefovima studijima kako bi objasnili što žele napraviti) i hongkoškim akcijskim filmovima (Yuen Woo-ping, slavni redatelj i koreograf kung-fu borbi je naučio Nea kung-fu).Wachowskiji su nakon „Matrixa“ nastavili razrađivati svoje ideje o prirodi stvarnosti i autoriteta u filmovima „V for Vendetta“ i „Atlas oblaka“, no, očigledno je da su čak i nakon „Matrixa“ izgubili kreativnu kontrolu nad svojim projektima pa su nakon financijskih neuspjeha svojih akcijsko fantastičnih spektakla (sigurni smo kako je u nekom paralelnom svemiru „Jupiter Ascending“ remek-djelo) došli do televizijske produkcije „Sense8“. Ta je serija naprasno prekinuta na Netflixu nakon dvije (od planiranih pet) sezone, ali u onome prikazanome su ponovo stvorili uvjerljivi svijet s drugačijom premisom koji nas tjera da ispitujemo prirodu ovog u kojem živimo.

„Matrix“ nas inspirira i tjera da preispitamo svijet u kojem živimo, što je više nego što bismo se nadali od akcijskog znanstveno-fantastičnog filma. Naravno, njegova premisa i jest da svijet kakav doživljavamo nije stvarna, ali ne ostaje samo na tome, nego nam vrlo uvjerljivo pokazuje kako to funkcionira, zašto bismo se trebali uznemiriti zbog toga, te kako se nositi s time koristeći istu mehaniku koja stvara lažnu stvarnost.

Naslov: Matrix

Originalni naslov: The Matrix

Redatelji: The Wachowskis

Uloge: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving

Godina izdanja: 1999.

Zemlje izdanje: SAD, Australija

Žanr: SF, akcijski, pustolovni

Rating: 5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.