Posljednja izmjena 05/05/22 by SuperExtraZona

Kultni status koji film „Maratonci trče počasni krug“ ima u ex-Yu kinematografiji, uz filmove „’Ko to tamo peva?“ i „Balkanski špijun“, ima, poput navedenih filmova, prvo zbog scenarija Dušana Kovačevića, onda zbog režije Slobodana Šijana pa zbog nastupa svih glumaca. To je apsurdna komedija koja se događa na razmeđu civilizacija i razmeđu vremena kako bi negirala i jedno i drugo. Pogrebno poduzeće obitelji Topalović i njihova nova peć za kremiranje je crna rupa u kojoj nestaje svaki smisao života.


Maratonci trce pocasni krug Comedy, Drama | March 4, 1982 (Yugoslavia)
Director: Slobodan SijanWriter: Dusan KovacevicStars: Bogdan Diklic, Danilo 'Bata' Stojkovic, Pavle VuisicSummary: The Topalovic family has been in the burial business for generations. When the old (150 yrs old) Pantelija dies, five generations of his heirs start to fight for the inheritance. ?Damir Dukich <Damir.Dukic@snet.fri.uni-lj.si>

Photos


See all photos >>


Film počinje dokumentarnim snimcima ubojstva kralja Aleksandra u Marseillu 1934. što je dalo filmu važan vremenski kontekst. Nastao koju godinu nakon Titove smrti, film “Maratonci trče počasni krug” doista govori o stanju u kojem se nalazilo jugoslavensko društvo, a onda i tome u kakvom se stanju još uvijek nalaze naša društva. Biznis je sumračan, grobarski i nema načina da se išta promjeni. Jedino što se može učiniti je neka nova revolucija koja će dovesti nove revolucionare da vlast da bi sve ostalo isto. Vara se na svakom koraku, vlastita korist je jedini kriterij. Oni koji bi trebali uvoditi neki red, primjerice žandari, su komična skupina uniformiranih lica u tradiciji keystonskih policajaca. Umjetnici, umjesto da stvaraju bezvremena djela, samo žele povaliti curu koja vas uzaludno privlači. Stoga, kada deda Pantelija Topalović, osnivač obiteljske tvrtke umre, te u svojoj (pravoj) oporuci poruči svojim potomcima – sinu, unuku, praunuku, prapraunuku i praprapraunuku – „Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti. Što se tiče moje imovine, a to vas najviše zanima, mogu vam saopštiti sledeće: Svu svoju imovinu ostavljam… samom sebi“, krene pljačka, ubojstva, i palež. Ostaju samo ruševine ili kako bi se ovdje reklo – dugmići.„Maratonci trče počasni krug“ su puni legendarnih citata koji su ušli u svakodnevni govor. Crnohumorna bizarnost, poput stripova o Alan Fordu, djeluje toliko nestvarno, a opet domaće i razumljivo upravo zato što naša prošlost, sadašnjost i budućnost uvijek djeluje toliko nestvarno i apsurdno, kao da se zbiva u dva paralelna univerzuma u isto vrijeme. U jednom je sve moguće, a u drugom je sve uzaludno.

Rating: 4.5 out of 5.

Naslov: Maratonci trče počasni krug

Redatelj: Sloboda Šijan

Uloge: Bogdan Diklić. Danilo Bata Stojković, Pavle Vuisić, Mija Aleksić, Mića Tomić

Godina izdanja: 1982

Zemlje izdanje: Jugoslavija (Srbija)

Žanr: komedija


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.