Mank film poster

Posljednja izmjena 10/08/21 by Ivan Palijan

David Fincher je za Netflix film „Mank” snimio u crno-bijeloj tehnici i bez prikazivanja ili prijetnje fizičkog nasilja. Nasilje je u priči o slavnom holivudskom scenaristu iz 1920-ih i 1930-ih Hermanu J. Mankiewiczu emocionalno i psihološko. Mank, kako je poznat među ekipom, piše scenarij za „Građanina Kanea“ za koji će kasnije dobiti Oscara. U retrospektivi pratimo njegov odnos obilježen ideološkim, moralnim i intelektualnim sukobima s Hollywoodom, njegovim moćnicima i Williamom Randolphom Hearstom, medijskim tajkunom koji je proslavljen, na svoju veliku nevolju, kao inspiracija za centralni lik „Građanina Kanea“.


Mank (2020) Biography, Comedy, Drama | 131min | December 4, 2020 (United States) 6.9
Director: David FincherWriter: Jack FincherStars: Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily CollinsSummary: 1940. Film studio RKO hires 24-year-old wunderkind Orson Welles under a contract that gives him full creative control of his movies. For his first film, he calls in washed-up alcoholic Herman J Mankiewicz to write the screenplay. That film is "Citizen Kane," and this is the story of how it was written. —grantss

Photos


See all photos >>


Mank film poster
Mank (David Fincher, 2020.)

Svoj scenarija piše iz kreveta u kojem leži sa slomljenom nogom. Potpuno je nemoćan u ovom svijetu i jedino što ima je ono što napiše. Mank je za svoje karijere i prekratkog života (umro u pedesetima od posljedica, čega drugog nego, alkoholizma) smatran spisateljskim genijem. Novinarsku karijeru iz New Yorka je zamijenio onom unosnijom scenarista u Hollywoodu. Njegova uvjerenja i prezir prema izvještačenoj tvornici snova su stvorile i sukobe s ljudima na čijoj je platnoj listi bio. Sukob s Orsonom Wellesom je nastao oko scenarističkog potpisa na njihovom filmu. Nije bilo neobično u to vrijeme da autori uklone svoje ime za određeni honorar. Mankiewicz je to radio cijelu karijeru pa tek kasnije saznajemo kako je radio na omiljenim komedijama iz njegovog doba. Bio je ključan za stvaranje screwball komedija s oštrim replikama, duhovitim dijalozima i brzim ritmom. Za „Građanina Kanea“ prvo nije želio potpis, ali nakon što ga je dovršio se predomislio pa su on i Welles zajedno dobili Oscara u večeri na kojoj niti jedan zbog prezira nad institucijama nije sudjelovao. „Građanin Kane“ je nesumnjivo autorski film Orsona Wellesa, no, Mankiewiczu se nije sviđalo što je kasnije sebi pripisivao zasluge i za cijeli scenarij.„Mank“ je nominiran za 10 Oscara za 2020-u godinu, dobio ih je svega 2, iako je vjerojatno zaslužio sve. David Fincher je na za njega neobičnom terenu pokazao svoj talent, a s njime je to učinio i niz njegovih redovnih suradnika. Projekt je poseban jer ga je Fincher želio realizirati skoro dva desetljeća, prema scenariju njegovog, u međuvremenu, preminulog oca.

Rating: 4.5 out of 5.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.