Posljednja izmjena 24/02/22 by Ivan Palijan

Joe Hill je dijete Stephena Kinga i Tabithe King (također spisateljice), a „Locke & Key“ svoje središte radnje ima u kući pokraj gradića Lovecraft u američkoj državi Massachusetts. No, strip ide dalje od svojih izvora i posvete klasicima žanra. Obiteljska kuća obitelji Locke krije tajne ključeve koji otvaraju nove svjetove i daju magične sposobnosti onima koji ih koriste, a majka s troje djece se u nju vraća nakon što je otac obitelji poginuo nasilnom smrću. Otac je u svom djetinjstvu provedenom u njoj bio ključan za otključavanje sposobnosti kuće, a na ostatku obitelji je da ponovo pogleda kroz ključanice i otkrije koja je stvarna priroda demona koji kroz kuću dolaze u ovaj svijet.


Average Rating:

4,2 rating based on 96.837 ratings (all editions)

ISBN-10: 1600102379
ISBN-13: 9781600102370
Goodreads: 3217221

Author(s): Publisher: IDW Publishing
Published: 2//2013

Locke & Key tells of Keyhouse, an unlikely New England mansion, with fantastic doors that transform all who dare to walk through them. Home to a hate-filled and relentless creature that will not rest until it forces open the most terrible door of them all...
 

Jer, demoni zaposjedaju ljude i kroz njih čine raznovrsne opačine. Djeca su ona koja mogu vidjeti o čemu se ovdje radi, a kada navrše 18 potpuno zaboravljaju u čemu su sudjelovali. No, demoni ne zaboravljaju i sada se troje maloljetnih potomaka Rendella Lockea mora boriti s posljedicama njegovih nepromišljenih postupaka iz mladosti koju je zaboravio i prije nego li je u lokvi krvi napustio svijet. Naime, demoni dolaze kroz jedna određena crna vrata u kući koja otključava Omega ključ, a ako ne zaposjednu tijelo pretvore se u željezo od kojeg su onda napravljeni ključevi. Nakon što se sa svojim srednjoškolskim društvom zabavljao ključevima, je ih poželio još pa otvorio vrata demonu koji ga je zaposjeo. Rendell ubije demona, ali se demon godinama nakon vraća raspoložen za osvetu i željan još veće moći. Motiv zlokobnog nadnaravnog kojemu se suprotstavljamo razbijanjem vlastitih shvaćanja stvarnosti i razvijanjem vlastitih nerijetko također nadnaravnih sposobnosti je čest u horror literaturi, a uobičajen baš kod Stephena Kinga.„Locke & Key“ sa svojom kućom koja se neprestano razvija i novim ključevima koji se pojavljuju otključava maštu na nevjerojatan način. Joe Hill je prije toga stekao ime (svoje je pravo ime Joseph Hillström King sakrio kako ga ljudi ne bi povezali s ocem) kao pisac romana i kratkih priča. No, slavan je postao kao autor priče ovog stripa kojeg je oživio svojim crtežem Gabriel Rodríguez. Stranice su često brutalne, a niti u jednom trenutku nas niti ne pokušava uvjeriti kako će sve biti u redu. Možda neka vrata budu zatvorena, neki ključ uništen, ali dobro znamo da ne znamo ništa o svjetovima koje kuća otključava i da smo uglavnom nemoćni da se u potpunosti od njih obranimo.

Naslov: Locke & Key

Autor: Joe Hill

Crtež: Gabriel Rodríguez

Godina izdanja: 2008-2013.

Izdavač: IDW Publishing

Domaći izdavač: Fibra

Žanr: horror

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.