Posljednja izmjena 22/02/21 by SuperExtraZona

Ken Kesey, prema čijem legendarnom romanu je film snimljen, nije nikada vidio film, ali je rekao da je vrlo nezadovoljan onime što je čuo o njemu. Uglavnom je riječ o kreativnim nesuglasicama i pomicanjem točke gledišta s Velikog Poglavice koji u romanu služi kao narator. Svaka čast Keseyu i njegovom djelu, ali sretni smo što Miloš Forman i producent Michael Douglas nisu poklekli pred njegovim nezadovoljstvom. „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ je osvojio pet glavnih Oscara (glavne uloge, film, režija, scenarij) i bio te godine najgledaniji američki film u svijetu, u tom trenutku postavši sedmim filmom na box-officeu svih vremena. Bila su to drugačija vremena kada je film o ljudima i njihovoj patnji u sustavu koji ih nemilice tlači moga postati najgledanijim filmom.


One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) Drama | 133min | 19 November 1975 (USA) 8.7
Director: Milos FormanWriter: Lawrence Hauben, Bo GoldmanStars: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Michael BerrymanSummary: McMurphy has a criminal past and has once again gotten himself into trouble and is sentenced by the court. To escape labor duties in prison, McMurphy pleads insanity and is sent to a ward for the mentally unstable. Once here, McMurphy both endures and stands witness to the abuse and degradation of the oppressive Nurse Ratched, who gains superiority and power through the flaws of the other inmates. McMurphy and the other inmates band together to make a rebellious stance against the atrocious Nurse. Written by Jacob Oberfrank

Photos


See all photos >>


One Flew over the Cuckoo’s Nest / Let iznad kukavičjeg gnijezda (1975., Miloš Forman)

I roman i film se čitaju kao razmatranje odnosa između slobodne pojedinca i nemilosrdnog sustava koji tu slobodu guši. Kesey, jedan od najznačajnijih autora hippie ere je bio sav u traganju za osobnom slobodom, bilo uz pomoću halucinogenih pomagala ili bez njih. Miloš Forman je u Čehoslovačkoj imao osobna iskustva s represivnim komunističkim sustavom koji želi upravljati svakim aspektom života pojedinca. Jack Nicholson u glavnoj ulozi je bio savršeni izbor, jer je netko utjelovljenje novog hollywoodskog buntovnika. No, uz sav taj bunt i epsku borbu pojedinca i kolektiva, „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ je film o ljudima i njihovoj sudbini. Zaslužni su tome i sjajni sporedni glumci, među ostalima Brad Douriff, Chistopher Lloyd, Danny DeVito.

Rating: 5 out of 5.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.