Posljednja izmjena 16/12/21 by SuperExtraZona

Narnijske kronike“ potiču na usporedbu s ciklusom romana o Međuzemlju kojeg je napisao C.S. Lewisov dobar prijatelj i kolega profesor s Oxforda J.R.R. Tolkien. No, dok je samo Tolkienov „Hobbit“ priča za djecu, „Gospodar prstenova” je već pravi zreli fantasy s ozbiljnim temama poput povijesne odgovornosti, časti i smrti. „Lav, vještica i ormar“ su prvi napisani roman „Narnijskih kronika“ nesumnjivo namijenjenih djeci. Drugi, ako sedam romana pratimo kronološki. U njemu su prisutne sve Lewisove fascinacije pričama o čovjekolikim životinjama i grčkom mitologijom koje je volio kao dijete, te kršćanstvom koje je okupiralo misaoni život njegovih odraslih godina.


Average Rating:

4,2 rating based on 2.671.546 ratings (all editions)

ISBN-10:
ISBN-13:
Goodreads: 7806720

Author(s): Publisher: HarperCollins
Published: 10/6/2009

They open a door and enter a world

NARNIA...the land beyond the wardrobe, the secret country known only to Peter, Susan, Edmund, and Lucy...the place where the adventure begins. Lucy is the first to find the secret of the wardrobe in the professor's mysterious old house. At first, no one believes her when she tells of her adventures in the land of Narnia. But soon Edmund and then Peter and Susan discover the Magic and meet Aslan, the Great Lion, for themselves. In the blink of an eye, their lives are changed forever.
 

Lav, vještica i ormar (The Lion, the Witch and the Wardrobe; C.S. Lewis; 1950.)

Nema razloga da djeca i mladi ne vole priču o četvero svojih vršnjaka koje roditelji usred Drugog svjetskog rata sklone iz bombardiranog Londona na imanje na selu. Stara kuća ih fascinira svojim izgledom i rasporedom prostorija, a kada u njoj nađu ormar koji ih direktno vodi u Narniju, počinje avantura koja je ušla u povijest književnosti. Bijela vještica je glavni antagonist, dovela je beskrajnu zimu u Narniju, a zabranila Božić. Sve će se riješiti uz pomoć lava Aslana pravog kralja Narnije kojemu djeca pomažu da pobjedi vješticu i njenu hordu čudovišta. Lewis niže prizor za prizorom u kojem dominiraju čovjekolike životinje. Gospodin i gospođa dabar žive u ukusno namještenom brlogu i koriste se jezikom. Noi se pobrinu za djecu i dovedu ih do Aslana. Uz životinje su tu i bića iz grčke ili rimske mitologije. Tumnus je prvi lik kojeg sretnu u Narniji. On je faun, biće iz rimske mitiologije, slično satiru iz grčke. Zadržao je faunovsku karakteristiku pomaganja putnicima u nevolji, ali nema njihovu potrebu da im usadi strah.„Lav, vještica i ormar“ u svijetu koji nastanjuju čovjekolike životinje i bića iz mitologije priča biblijsku alegoriju o iskupljenju i povratku vrhovnog bića koje svima dodjeljuje ono što su zaslužili. Oni na strani Boga i dobra su nagrađeni, a oni na strani zla su zauvijek prognani. Do sljedeće priče u kojoj očekujemo da se dogodi isto.

Rating: 4 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.