Posljednja izmjena 08/02/22 by Ivan Palijan

Film „Lajanje na zvezde“ je anomalija u kinematografiji ovih prostora 1990-ih, jer u njemu nema rata, nema političara, nema psovanja, a nema niti golotinje. Vrlo pristojno upakirana priča o tome kako svatko može naći svoje mjesto pod suncem i nekoga da mu pod njim pravi društvo je eskapizam u bilo koje vrijeme, a posebno se činila tada. Treba imati srce kako bi se ispričala priča o idiličnom odrastanju.


Barking at the Stars Comedy, Romance | June 1, 1998 (Federal Republic of Yugoslavia) 8.7
Director: Zdravko SotraWriter: Zdravko Sotra, Milovan VitezovicStars: Dragan Micanovic, Natasa Tapuskovic, Nikola SimicSummary: Comedy about teachers and students at a high school in a small provincial town. Mihailo tries to win the heart of a girl his brother is also chasing.

Photos


See all photos >>


Spomenuto „lajanje na zvezde“ se odnosi na način na koji odrasli, prije svega profesori, vide bujanje hormona u maturanata jedne gimnazije u izmišljenom gradiću Moravski Karlovci početkom 1960-ih. Predložak scenariju je istoimeni roman Milovana Vitezovića koji ga je napisao kao niz aforizama i impresija pa je i ova priča napravljena kao niz epizoda, crtica iz đačkog života. Njena popularnost, tiskanje u preko 150.000 primjeraka, dovela je do popularnosti i kultnog statusa filma među generacijom željnom nostalgije za vremenom koje nije nikada postojalo. Jer, idealno bi bilo kada bi se đačke ljubavi realizirale unatoč ponekim preprekama, kada bi svi već izgledali kao da su već debelo zagazili u dvadesete, imali samopouzdanja za sve pothvate unatoč nedostatku discipline, te bili toliko duhoviti da ispaljuju aforizme kao da su u najmanju ruku autori romana sami. U središtu je priče ljubav između Filozofa i Danice, njihova je priča okvir, jer se oni prisjećaju početka svoje ljubavi na dan kada njihov sin ima maturalnu zabavu. Ona se kao zabavljala s njegovim bratom, a on ju je, štreber kakav je bio, primijetio par tjedana prije mature. No, i to mu je bilo dovoljno da ju smuva svojom naobrazbom, rječitošću i duhovitošću dok ostatak razreda ganja svoje zadnje srednjoškolske ambicije i svi zajedno putuju na maturalac u Beograd pa u Boku Kotorsku.„Lajanje na zvezde“ je potpuno bježanje od stvarnosti, čak i od srednjoškolskih dana kakvi stvarno jesu. Njegovi likovi se ne suočavaju s problemima, jer ih oni jednostavno nemaju ili ih ne priznaju. Njima samima za bijeg od života ili njegovo odgađanje ne služi ništa drugo nego opijenost vlastitom mladošću i životnom radošću.

Naslov: Lajanje na zvezde

Redatelj: Zdravko Šotra

Godina izdanja: 1998.

Država izdanja: Srbija

Žanr: komedija

Rating: 3.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.