Posljednja izmjena 07/04/22 by Ivan Palijan

„Kradljivica knjiga“ ima kao svoj središnji lik jednu djevojčicu, pripovjedač je Smrt, a događa se u nacističkoj Njemačkoj za vrijeme 2. svjetskog rata. Kao pretpostavka, bila bi to sumorna priča, ali ova Smrt je puna suosjećanja, zaposlena preko svake mjere, ali puno više ljudska od onih koji su joj dali toliko posla. Liesel, čije stradanje pratimo, koja je dana na skrb obitelji Hubermanovih, a koja će putem skrivati i jednog Židova je biće puno nade koje u nedostatku života krade knjige, ne puno njih, tek pokoju tu i tamo, usput učeći čitati i na njihovim stranicama nalazi slobodu od svijeta koji je okružuje.


Average Rating:

4,4 rating based on 2.611.730 ratings (all editions)

ISBN-10:
ISBN-13:
Goodreads: 8120173

Author(s):Publisher: Knopf Books for Young Readers
Published: 12/18/2007

When Death has a story to tell, you listen.

It is 1939. Nazi Germany. The country is holding its breath. Death has never been busier, and will become busier still.

Liesel Meminger is a foster girl living outside of Munich, who scratches out a meager existence for herself by stealing when she encounters something she can’t resist–books. With the help of her accordion-playing foster father, she learns to read and shares her stolen books with her neighbors during bombing raids as well as with the Jewish man hidden in her basement. 

In superbly crafted writing that burns with intensity, award-winning author Markus Zusak, author of I Am the Messenger, has given us one of the most enduring stories of our time.
 

Prva će joj knjiga biti priručnik za grobare. Knjige će paliti nacisti, ona će jednu spasiti iz lomače. Dalje će ih uzimati iz knjižnice gradonačelnikove supruge. Iako, to većinom niti neće biti krađa, jer će ova znati što Liesel radi, ali neće zucnuti, jer u njoj vidi zamjenu za nikad prežaljenog poginulog sina. Knjige su joj izvor znanja koje joj omogućuje da razumije i vlada svijetom, one su vrata u slobodu, te u novi život koji je dostupan samo onima koji imaju novaca da ih kupe i da opreme vlastitu biblioteku. Najvažnija knjiga će biti ona koju će napisati Max, Židov kojeg Hubermanovi skrivaju u podrumu, sin čovjeka koji je ocu obitelji Hansu Hubermanu spasio život u Prvom svjetskom ratu. On će prebojati u bijelo stranice Hitlerovog „Mein Kampfa“ i preko nje napisati i nacrtati knjigu tekstova i crteža o svom vlastitom životu. Jer, jebeš tog tipa i njegovu usranu knjigu.“Kradljivica knjiga“ začuđujuće temu holokausta obrađuje u isto vrijeme zrelo i pitko, bez da tone u patetiku. Suosjećajna Smrt čini patnju koja prethodi kraju života podnošljivom, a ljubav koju glavni likovi pokazuju jedni prema drugima i taj život u neimaštini i nesigurnosti vrijednim življenja. K tome, ne knjigama se otvara pitanje slobode, te lome pitanja klase i rase.

Rating: 4.5 out of 5.

Naslov: Kradljivica knjiga

Originalni naslov: The Book Thief

Autor: Markus Zusak

Godina izdanja: 2005.

Zemlja izdanja: Australija

Žanr: književnost za mlade, povijesni roman


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.