John Coltrane: A Love Supreme; 1965.; Impulse!; Modal jazz, avant-garde jazz, free jazz, hard bop, post-bop


Posljednja izmjena 24/05/19 by Ivan Palijan

Duhovno buđenje u četiri stavka je jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih jazz albuma svih vremena. “A Love Supreme” je dokaz genija John Coltranea i njegovog kvarteta, te koliki utjecaj na svijet i život glazba može imati.

John Coltrane: A Love Supreme; 1965.; Impulse!; Modal jazz, avant-garde jazz, free jazz, hard bop, post-bop

Cijeli svoj život od 40 godina je John Coltrane bio muzičar. Ostavio je iza sebe više od 50 snimaka, ali do 30-e se mučio s alkoholizmom i ovisnošću o heroinu. Tada je doživio duhovno otkrivenje pa je do svoje prerane smrti od raka jetre snimio niz albuma kojima je želio to svoje iskustvo prenijeti slušateljima. Na niti jednom nije to više uspio nego na „A Love Supreme“, suiti sastavljenu od četiri dijela, „Acknowledgment“ („Buđenje“), „Resolution“ („Odluka“), „Pursuance“ („Traganje“) i „Psalm“ („Otkrivenje“).

Nazivi stavaka opisuju duhovni put koji počinje od shvaćanja da postoji duhovna razina postojanja. Nakon toga slijedi odluka da se ostane na tom putu. Slijedi traganje za spoznajom Božanskog, a na kraju dolazi prosvjetljenje. Ovome možemo vjerovati čisto samo zbog intenziteta izvedbe Coltranea i njegovih muzičara. Svu svoju emociju, sve svoje duhovno iskustvo je unio u snimku koja je završena za jedan dan, 9. prosinca 1964. On svira sa žarom, ali ne žestoko i agresivno. Sretan je što može podijeliti božansku ljubav koju je otkrio s drugima i svira samo za to.

Svetac Coltrane

U svome traganju Coltrane nije bio ograničen na jednu religiju. Iako potječe iz kršćanske obitelji u kojoj su neki članovi bili i svećenici. Učio je i islam, hinduizam, budizam, kabalu, astrologiju i grčke filozofe. Za njega je Bog bio Ljubav i vjerovao je da ga svatko svuda može naći. Rekao je kako vjeruje u sve religije. Jedna crkva, ista koja je to učinila s Charlie Parkerom, proglasila je John Coltranea svecem. Nešto što bi on sigurno i odobrio, tragajući za time za čime je tragao. „A Love Supreme“ je izuzetno putovanje, album koji nas uhvati u vrtlog i nježno nas nosi kroz astralne predjele duha. Ukoliko ne pratimo njegov smisao, propustit ćemo dosta, ali ostat će nam dovoljno da ostane jednim od najboljih albuma svih vremena.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.