Posljednja izmjena 25/02/21 by Ivan Palijan

Igre gladi“ su spektakularna subverzivna literatura za 21. stoljeće, young adult roman sparen s distopijskim, ali ispod tog sloja vreba još jedna neman koja prijeti da će iskvariti mlade umove ugojene na prehrani od televizijskog i obrazovnog programa. Distopijska budućnost koju nastanjuje i kojoj želi preživjeti Katniss Everdeen od tinejdžera stvara robu i robove koji će u konačnici služiti za zabavu masa. Igre gladi u kojima 24 djevojaka i momaka sudjeluje kao pokora potlačenih masa, a jedan preživljava da bi bio dignut do razine nacionalne ikone nije ništa drugo nego metafora za kapitalizam.


Average Rating:

4,3 rating based on 8.782.398 ratings (all editions)

ISBN-10: 0439023483
ISBN-13: 9780439023481
Goodreads: 2767052

Author(s):Publisher: Scholastic Press
Published: 10/14/2008

Could you survive on your own in the wild, with every one out to make sure you don't live to see the morning?

In the ruins of a place once known as North America lies the nation of Panem, a shining Capitol surrounded by twelve outlying districts. The Capitol is harsh and cruel and keeps the districts in line by forcing them all to send one boy and one girl between the ages of twelve and eighteen to participate in the annual Hunger Games, a fight to the death on live TV.

Sixteen-year-old Katniss Everdeen, who lives alone with her mother and younger sister, regards it as a death sentence when she steps forward to take her sister's place in the Games. But Katniss has been close to dead before—and survival, for her, is second nature. Without really meaning to, she becomes a contender. But if she is to win, she will have to start making choices that weight survival against humanity and life against love.
 

The Hunger Games / Igre gladi (Suzanne Collins, 2008.)

U njemu se rađamo ili kao dio 99% onih koji moraju biti upregnuti u mašinu da bi preživjeli ili kao dio onih 1% koji jašu na toj mašini. Služenje sustavu je ujedno i mučenje, ali u njega je ujedno i ugrađeno obećanje kako jednog dana možemo i mi biti dio tih 1%, samo ako budemo dovoljno predani i budemo to željeli. Naravno, jedan mali dio se uzdigne iznad masa i njegov trud bude primijećen i nagrađen, ali i dalje samo služi sustavu, dok su životi onih ostalih uništeni služenjem krivim ciljevima. Oslobođenje koje „The Hunger Games“ nudi za svoje tinejdžere, koji proživljavaju za te godine uobičajene osjećaje kako nigdje ne pripadaju i da moraju učiniti nešto od dvog života, ali ne znaju kako, je, dakako, izlazak iz mašine, kršenje pravila. Katniss će prekršiti pravila, hodati po oštrici, natjerati neke ljude da počnu sumnjati u sustav  i postati opasna po njega. I takva će pobijediti u Igrama gladi, ali će svejedno ostati s neodgovorenim pitanjima o vlastitom identitetu. Je li on postoji samo u odnosu prema drugima i prema sustavu ili ima tu neko Ja neovisno o njemu?

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.