Posljednja izmjena 17/05/22 by SuperExtraZona

„Igra prijestolja“, te legende i mitovi o Westerosu su postali dio opće kulture zahvaljujući ekranizaciji koju su gledali i oni koji nisu puki fanovi fantasy žanra. Taj izmišljeni svijet djeluje stvarno na ekranu, a i na papiru zahvaljujući majstorstvu George R.R. Martina koji je serijal pisao poput povijesne kronike ispričane kroz poglavlja koja pripovijedaju u prvom licu njegovih tridesetak glavnih likova. Prvi roman je počeo idejom o dječaku koji gleda odrubljivanje glave muškarcu, te pronalaskom strahovukova u snijegu.


Average Rating:

4,4 rating based on 2.400.620 ratings (all editions)

ISBN-10: 0553588486
ISBN-13: 9780553588484
Goodreads: 13496

Author(s): Publisher: Bantam
Published: 8//2005

Long ago, in a time forgotten, a preternatural event threw the seasons out of balance. In a land where summers can last decades and winters a lifetime, trouble is brewing. The cold is returning, and in the frozen wastes to the north of Winterfell, sinister forces are massing beyond the kingdom’s protective Wall. To the south, the king’s powers are failing—his most trusted adviser dead under mysterious circumstances and his enemies emerging from the shadows of the throne. At the center of the conflict lie the Starks of Winterfell, a family as harsh and unyielding as the frozen land they were born to. Now Lord Eddard Stark is reluctantly summoned to serve as the king’s new Hand, an appointment that threatens to sunder not only his family but the kingdom itself.

Sweeping from a harsh land of cold to a summertime kingdom of epicurean plenty, A Game of Thrones tells a tale of lords and ladies, soldiers and sorcerers, assassins and bastards, who come together in a time of grim omens. Here an enigmatic band of warriors bear swords of no human metal; a tribe of fierce wildlings carry men off into madness; a cruel young dragon prince barters his sister to win back his throne; a child is lost in the twilight between life and death; and a determined woman undertakes a treacherous journey to protect all she holds dear. Amid plots and counter-plots, tragedy and betrayal, victory and terror, allies and enemies, the fate of the Starks hangs perilously in the balance, as each side endeavors to win that deadliest of conflicts: the game of thrones.
 

Prvi roman u serijalu „Pjesme leda i vatre“ je izdan 1996. godine. „Igra prijestolja“ nije dosegnula masovno čitateljstvo na samom početku, ali ju je preporučio Robert Jordan pa je postala hit među fanovima fantasyja. Sljedeća se knjiga „Sraz kraljeva“, izdana u studenom 1998. godine, našla na listi best-sellera već u veljači 1999. Ostalo je, kako se kaže povijest, pa makar uključivala zmajeve i vojsku nemrtvih. Tri su osnovne radnje počele prvim romanom. Borba za vlast na Westerosom nakon smrti kralja Roberta Baratheona, borba Daenerys Targaryen, zadnjeg potomka kralja kojeg je Baratheon svrgnuo, za povratak na prijestolje Westerosa, te nezaustavljivi prodor nemrtvih na krajnjem sjeveru na što nitko od uključenih u ostale događaje ne obraća pažnju. Saga je naprasno dovršena u seriji na način koji je razočarao svakoga tko se godinama emocionalno uključivao u zbivanja. Na George R.R. Martinu je da dovrši još dvije knjige i pokaže nam kako je to on zamislio. To, što je počeo prije više od 25 godina, se razvilo, čini se, van njegove kontrole. Priča koja sama sebe kontrolira i traži da je se ispriča na pravilan način, kako to zaslužuje, bez obzira na to što autor i publika pri tome osjećali.„Igra prijestolja“ je, stoga, veća čak i od veličanstvenog mjesta u popularnoj kulturi koje joj s razlogom pripada. Negdje je putem postala jedno od općih mjesta u kolektivnom iskustvu čovječanstva koje se i dalje bori samo sa sobom, uglavnom nezainteresirana za sudbinu svijeta u kojem živi.

Rating: 4.5 out of 5.

Naslov: Igra prijestolja

Originalni naslov: A Game of Thrones

Serijal: Pjesma leda i vatra (A Song of Ice and Fire) #1

Autor: George R.R. Martin

Godina izdanja: 1996.

Zemlja izdanja: SAD

Žanr: fantasy


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.