Hellboy cover

Posljednja izmjena 13/05/21 by Ivan Palijan

Mike Mignola je „Hellboy“, odnosno istoimenog lika, smislio kao foru za letak Comic Con-a u Salt Lake Cityju 1991 godine. Tek je poslije shvatio da bi mu taj lik odlično poslužio da pokrene autorski serijal u kojem bi pričao priče kakve on želi pričati. A to su bile one u kojima su priče iz mitologije i narodne predaje izmiješane s šund hororom i Lovecraftovim ludilom. Usred toga je Hellboy, najveći svjetski istraživač paranormalnog, biće koje je Raspućin prizvao uz pomoć nacista pred kraj 2. svjetskog rata u neuspješnom pokušaju da okrenu kotač povijesti u drugom smjeru. Hellboy je, bez nacista, postao prilično dobro odgojen pojedinac koji radi za dobrobit zajednice i sa svojim suradnicima iz Ureda za paranormalna istraživanja i obranu putuje svijetom istražujući one stvari koje ljudi ne mogu niti shvatiti, kamoli riješiti.


Average Rating:

4,2 rating based on 75.244 ratings (all editions)

ISBN-10: 1593070942
ISBN-13: 9781593070946
Goodreads: 102458

Author(s):Publisher: Dark Horse
Published: //

Dark Horse presents new editions of the entire Hellboy line with new covers, beginning with Seed of Destruction, the basis of director Guillermo del Toro's blockbuster films. Hellboy is one of the most celebrated comics series in recent years. The ultimate artists' artist and a great storyteller whose work is in turns haunting, hilarious, and spellbinding. Mike Mignola has won numerous awards in the comics industry and beyond. When strangeness threatens to engulf the world, a strange man will come to save it. Sent to investigate a mystery with supernatural overtones, Hellboy discovers the secrets of his own origins, and his link to the Nazi occultists who promised Hitler a final solution in the form of a demonic avatar.

" ... Hellboy is a brilliant example of how to elevate the comic of the future to a higher literary level while achieving a higher pitch of excitement."
--Robert Bloch, from his introduction
 

Hellboy cover
Hellyboy (Mike Mignola, 1994.-)

Hellboy je neuništiv, to smo saznali u blizu stotinu stripova, 3 igrana filma, 2 animirana film, 3 video igre, 14 romana, 1 igre na tabli i sourcebooka za GURPS. Svi užasi ikada zamišljeni mogu biti poslani na Zemlju, a on će tu biti da ih zaustavi i svijet će ostati onakav kakav je i bio prije toga. On je biće iz druge dimenzije, mašina za uništavanje, raspolaže mističnim moćima, ali jedina karakterna mana mu je, unatoč imenu, to što ponekad nije u stanju kontrolirati svoj bijes. Nesumnjivo ima veliko srce, uklapa se u zajednicu koja ga prihvaća takvog kakav je svjesna njegovih vrijednosti, natprosječno je inteligentan što mu omogućuje da razvije i istančan smisao za ironiju. Drugim riječima, Hellboy nije superheroj. On s njima dijeli neke sposobnosti koje nisu svojstvene običnim ljudima, te s nekima od njih neprestano proganjajuću prošlost. No, njegova uklopljenost u organizaciju i zajednicu ga ne čini autsajderom kakvi superheroji najčešće jesu. Avengersi su surađivali sa S.H.I.E.L.D.-om primjerice, ali svaki od njih je imao ugrađenu autodestruktivnost tolike razine da je kad-tad morao izletjeti iz kruga normalnih i prihvatljivih.Hellboy je pravi junak iz druge dimenzije po mjeri običnog čovjeka. Zaštitnik koji je rođenjem naslijedio lošu priču koju svojim postupcima želi ispraviti i popraviti. Njegova misija je spašavanje svijeta kojeg je poslan svojim rođenjem uništiti. Jedino njegovim spašavanjem može spasiti i sebe.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.