Posljednja izmjena 17/02/22 by SuperExtraZona

Stvari postaju doista ozbiljne u „Harry Potter i Red feniksa“, petoj i najdužoj knjizi serijala. Iako je prethodna knjiga, „ Harry Potter i plameni pehar“ završila Voldemortovim povratkom i smrću Cedrica Diggoryja, sva van Harryjevog uskog kruga ljudi imaju problema suočiti se sa realnošću povratka Gospodara Tame. Stoga se pojavljuje Red feniksa, Dumbledoreova tajna organizacija dobrih i moćnih čarobnjaka koji se bore protiv Voldemorta i sve većeg broja Smrtonoša.


Average Rating:

4,5 rating based on 3.229.378 ratings (all editions)

ISBN-10: 0747551006
ISBN-13: 9780747551003
Goodreads: 444327

Author(s): Publisher: Bloomsbury Publishing
Published: 6/21/2003

Harry Potter is due to start his fifth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. His best friends Ron and Hermione have been very secretive all summer and he is desperate to get back to school and find out what has been going on. However, what Harry discovers is far more devastating than he could ever have expected...

 

No, to nije sve u ovom konačnom otvaranju bojnog polja. Ministarstvo magije s onim birokratom Corneliusom Fudgeom na čelu vjeruje kako Harry i Dumbledore guraju priču o zlokobnom povratku kako bi Dumbledore preuzeo Ministarstvo. Iako su obojica puno puta izrazili nelagodu zbog njegovog samog postojanja i djelovanja. Cijeli svijet odjednom postaje jako neprijateljski, nepodnošljiv postaje i sam Hogwarts čijoj je kombinaciji opasnosti iza svakog ugla, pritiska ispita, čarolija koje mogu poći krivo i učiniti štošta grozno, te nabujalih hormona dodana nova profesorica Obrane od mračnih sila. Dolores Umbridge je inkvizitorica koju je ministarstvo poslao kako bi imalo na oku zbivanja u školi, a ona se ne libi koristiti svu svoju moć kako bi dala najgore od sebe da nitko drugi ne može koristiti i nametnuti svoju moć. Potpuno oslobođen od jalovog autoriteta odraslih, Harry pod pritiskom organizira voljne učenike u Dumbledoreovu armiju koja vježba čarolije i sprema se za obranu od stvarnih mračnih sila. U međuvremenu, naslovni Red feniksa podnosi sav teret udaraca Smrtonoša koji njegove članove koriste kako bi Harrya izvukli iz sigurnosti Hogwartsa.„Harry Potter i Red feniksa“ je na trenutke okrutan, te većinom obavijen neprestanom prijetnjom nasilja i smrti koje se u eksplozivnim bljeskovima i ostvaruju. Vrijeme je za odrastanje, a svijet odraslih nije mjesto u kojem je ugodno ili u kojem zbog ičega vrijedi boraviti. Jedini način da Harry nastavi naprijed je da zanemari svaki prikaz autoriteta i svijeta kakav je do sada bio, te da stvari učini na svoj način. Ipak je on Izabrani.

Naslov: Harry Potter i Red feniksa

Originalni naslov: Harry Potter and the Order of Phoenix

Serijal: Harry Potter #5

Autorica: J.K. Rowling

Godina izdanja: 2003.

Zemlja izdanja: Velika Britanija

Žanr: književnost za mlade

Rating: 4 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.