Posljednja izmjena 13/01/22 by Ivan Palijan

„Harry Potter i Princ miješane krvi“ opisuje proces u kojem svijet klizi u mrak, kada se vraća Gospodar tame, s potpunim dnom u trenutku na kraju knjige kada Snape ubije Dumbledorea. S Voldemortovim povratkom među žive saznajemo sve detalje koji su bili potrebni da se upotpuni njegova pozadinska priča. Način na koji je rascijepio svoju dušu ne bi li se učinio besmrtnim. Usporedo s time mali čarobnjaci postaju mladi čarobnjaci, iz djece se pretvaraju u mlade tinejdžere sa svim dodatnim opterećenjima koje to razdoblje u životu predstavlja.


Average Rating:

4,6 rating based on 3.334.525 ratings (all editions)

ISBN-10:
ISBN-13:
Goodreads: 61450442

Author(s):Publisher: Pottermore from J.K. Rowling
Published: 7//2022

An alternative cover for this ASIN can be found here

"There it was, hanging in the sky above the school: the blazing green skull with a serpent tongue, the mark Death Eaters left behind whenever they had entered a building … wherever they had murdered …"

When Dumbledore arrives at Privet Drive one summer night to collect Harry Potter, his wand hand is blackened and shrivelled, but he does not reveal why. Secrets and suspicion are spreading through the wizarding world, and Hogwarts itself is not safe. Harry is convinced that Malfoy bears the Dark Mark: there is a Death Eater amongst them. Harry will need powerful magic and true friends as he explores Voldemort's darkest secrets, and Dumbledore prepares him to face his destiny ...
 

Ubojstvo je način na koji netko svoju dušu može rascijepiti i njen dio pohraniti u predmetima i bićima, za tu svrhu nazvanima horkruksima. Saznajemo da ih je Voldemort učinio i šest, a da su dva već uništena, a Dumbledore prije smrti daje zadatak Harryju da nađe ostalih četiri. Svih je ovih 600 stranica samo popunjavanje rupa u priči kako bi se mogla dogoditi zadnja knjiga sa svim njenim spektakularnim i očekivanim završecima. Ništa se u njoj ne rješava, ali se cijeli svijet čarobnjaka fino upotpunjuje. Na okupu je drže glavne karakteristike koje J.K. Rowling ima kao pripovjedačica, njena karakterizacija likova i sposobnost vezenja priče. Saznat ćemo sve mračne i tragične razloge zbog kojih je Tom Riddle postao Voldemort, ali i koji su razlozi zbog kojih Harry Potter ipak ima šansu pobijediti sada najmoćnijeg živućeg čarobnjaka. Nasuprot smrti stoji ljubav kao centralna tema romana, ali i serijala. Kroz teške i mračne trenutke u životu možemo proći na nadu, našu imaginaciju i smisao za humor.„Harry Potter i Princ miješane krvi“ je možda onaj naslov iz serijala koji se samo treba proći kako bi se došlo do uzbudljivog kraja, ali je iznimno važan kako bi se svijet čarobnjaka obojio zlokobnim bojama. Predugo smo bili fokusirani samo na male čarobnjake i njihov ipak siguran svijet Hogwartsa kojeg od mnogih vanjskih prijetnji štite moćne čarolije i isto takvi dobronamjerni čarobnjaci, a jedino je Harry Potter u opasnosti od Voldemorta. Sada postajemo svjesni kako je svijet jednako prožet zlonamjernim silama i kako borba može i završiti, ali rat nikada neće. To je najvažnija lekcija koju mladi tinejdžer može dobiti, bio on čarobnjak ili ne.

Harry Potter and the Half-Blood Prince, J.K. Rowling, 2005.

Rating: 4 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.