Posljednja izmjena 25/11/21 by SuperExtraZona

Harry Potter i darovi smrti“, kako je pomalo zavaravajuće preveden originalni naslov „Harry Potter and the Deathly Hallows“, zadnja je knjiga u sagi o borbi dobra i zla nevinog mladog čarobnjaka i onog koji je utjelovljenje zla, Lorda Voldemorta. Njime se zaokružuje centralna preokupacija serijala, suočavanje sa i pobjeda nad smrću. Odiseja Harry Pottera počinje time što postaje Onaj-koji-je-preživio napad ubilačkom kletvom najvećeg od crnih magova, a završava Harryjevom konačnom pobjedom i doslovnim uskrsnućem, odnosno vraćanjem iz mrtvih. Voldemort nije imao šanse od samog početka.


Average Rating:

4,6 rating based on 3.551.985 ratings (all editions)

ISBN-10: 0747591059
ISBN-13: 9780747591054
Goodreads: 820343

Author(s): Publisher: Bloomsbury Publishing
Published: 7/21/2007

Harry has been burdened with a dark, dangerous and seemingly impossible task: that of locating and destroying Voldemort's remaining Horcruxes. Never has Harry felt so alone, or faced a future so full of shadows. But Harry must somehow find within himself the strength to complete the task he has been given. He must leave the warmth, safety and companionship of The Burrow and follow without fear or hesitation the inexorable path laid out for him.

 

Harry Potter and the Deathly Hallows / Harry Potter i darovi smrti (J.K. Rowling, 2007.)

Voldemortov kraj je odgođen potragom za naslovnim darovima smrti, zapravo tri relikvije koje u čarobnjačkom svijetu imaju moć svetih predmeta koje onome koji ih posjeduje daje besmrtnost. Voldemort je bio siguran da je svoju besmrtnost postigao rascijepivši svoju dušu i komadiće prenijevši u horkrukse, magične objekte koje čuvaju njegovu dušu i nakon što tijelo bude unište, time mu dajući mogućnost da se ponovo vrati i izgradi drugo tijelo, što se ranije u seriji i dogodilo. On je u potrazi za jednom od svetih relikvija, Bazgovim štapićem, najvećim čarobnim štapićem od svih, koji bi mu omogućio da porazi Pottera, jer svojim, zbog dvojne jezgre koje su njegov i Harryjev štapić imale, nije mogao, a oba su štapića na kraju uništena. Harry već ima jednu relikviju, Plašt nevidljivosti, a ne zna da ima još jedan, skriven u Dumbledorovom poklonu, Kamen uskrsnuća. Putem će morati odlučiti želi li se dokopati relikvija i time pobjede nad smrti ili želi uništiti sve horkrukse (od kojih je on jedan sam, jer je komadić Voldemortove duše završio u njemu one noći kada su mu roditelji ubijen, a on preživio) kako bi konačno porazio Voldemorta. Banalni kakvi uglavnom ovi romani jesu, iznimno su maštoviti, a centralni problem suočavanja sa smrću je obrađen gotovo filozofski.„Harry Potter i darovi smrti“ stavlja Harry Pottera direktno nasuprot onome što na njega vreba od prve stranice prvog romana – vlastitoj smrtnosti. On će žrtvovati svoj život kako bi drugi živjeli i time izbjeći smrt, u prikladno magičnom paradoksu u kojem obojica čarobnjaka ne mogu živjeti, a Voldemort ubijajući njega, ubija sebe.

Rating: 4 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.