Posljednja izmjena 17/11/21 by Ivan Palijan

Način na koji je „Half-Life“ transformirao videoigre nije bio svima vidljiv pred taj Božić 1998. kada se igra prvi put pojavila. No, njeni modovi se i dalje igraju, nastavci izlaze, a developer Valve je postao gigant koji danas gospodari tržištem preko platforme Steam, gdje ćemo vjerojatno kupiti svoju sljedeću igru. Tada je to bilo prvo iskustvo u kojem smo mogli u potpunosti, bez prekida uroniti u videoigru, nije bilo međuscena koje objašnjavaju radnju, nije bilo razina koje smo završavali, samo neprekidna radnja, sa skriptiranim sekvencama koje su je nastavljale u našem ritmu, te poglavlja, najavljena natpisom na ekranu, koja smo počinjali ulaskom u novi dio baze Black Mesa.


Half-Life Action, Adventure, Horror, Mystery, Sci-Fi, Thriller | November 19, 1998 (United States) 9.2
Director: Randy PitchfordWriter: Marc LaidlawStars: Kathy Levin, Lani Minella, Brice ArmstrongSummary: Theoretical physicist Gordon Freeman must fight his way through, and hopefully out of, the Black Mesa Research Facility, New Mexico, after an experiment intended to research improved teleportation technology goes horribly wrong, and tears open a rift in the space/time continuum between our world and an alien borderworld containing forces far beyond the understanding of any human mind. —AYoungManAtTheMovies

Photos


See all photos >>


Half-Life (1998., PC)

Valveov cilj je bio napraviti igru koja će biti jednako strašna poput „Dooma“, ali sa međudimenzionalnim vanzemaljcima koji prijete osvajanjem zemlje. U ulozi smo Gordona Freemana, znanstvenika kojemu nikada ne vidimo lik, niti čujemo glas, ali znamo ime, jer ga tako oslovljavaju drugi znanstvenici i čuvari, te mu neprijatelji ostavljaju prijeteće poruke na zidovima. On jednog dana dolazi na posao u tajno postrojenje Black Mesa i prilikom jednog najavljenog eksperimenta izaziva nesreću (je li stvarno on?) pri kojoj se otvara portal u drugu dimenziju iz kojeg dolaze vanzemaljci s prilično jasnom namjerom istrebljenja svega živog. Da stvar bude gora, istrijebiti sve živo i zataškati slučaj želi i organizacija koja upravlja postrojenjem Black Mesa pa šalje specijalce i ubojice kojima je Freeman prioritetna meta. U tako izrazito neprijateljskom okruženju „Half-Life“ nas ne pušta da niti na trenutak predahnemo. Ne igramo se streljane, oružje i municija, osim toga, ne leže okolo u tolikom izobilju, nego neke dijelove moramo proći rješavajući zagonetke, slažući sanduke ili prolazeći pokretnim trakama koje nisu ništa manje ubojite od vanzemaljaca koji nam žele pojesti mozak i pretvoriti u zombija.„Half-Life“ je i dalje legendarna igra, jedna od onih koje morate imati u svojoj kolekciji i kojoj ćete se sigurno vraćati, ako zbog ničeg drugog, onda da vidite kako je sve to počelo. First-person shooter žanr duguje toliko puno pustolovinama Gordona Freemana da i danas novi naslovi iz serije bude poštovanje svakog igrača.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.