Gospodar prstenova - Dvije kule filmski poster

The Lord of the Rings: The Two Towers / Gospodar prstenova: Dvije kule (Peter Jackson, 2002.)


Posljednja izmjena 23/09/21 by SuperExtraZona

Film „Gospodar prstenova: Dvije kule“ ima isti izazov kao i roman prema kojem je nastao. Kako držati priču napetom i zanimljivom kada je ovo njen središnji dio, smješten između čarobnog početka u kojem nam se otkriva očaravajući svijet Međuzemlja sa svojom poviješću i geografijom i klimaktičkog kraja u kojem zlo konačno biva svladano, čini se, zauvijek. Stvari su već počele, ali još ne smiju završiti. Kuda poći, što učiniti? Niti knjiga, niti film se, zapravo, nisu trebali pojaviti samostalno. Šest Tolkienovih knjiga jedne kontinuirane priče se uslijed obujma, nestašice papira nakon II. svjetskog rata i troškova tiskalo u tri toma. Jackson i produkcijska kuća New Line Cinema su isprva planirali dva filma, upravo zbog tog središnjeg dijela u kojem nema drame niti puno dinamike.


The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) Action, Adventure, Drama | 179min | 18 December 2002 (USA) 8.7
Director: Peter JacksonWriter: J.R.R. Tolkien, Fran WalshStars: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo MortensenSummary: The continuing quest of Frodo and the Fellowship to destroy the One Ring. Frodo and Sam discover they are being followed by the mysterious Gollum. Aragorn, the Elf archer Legolas, and Gimli the Dwarf encounter the besieged Rohan kingdom, whose once great King Theoden has fallen under Saruman's deadly spell. Written by Jwelch5742

Photos


See all photos >>


Gospodar prstenova - Dvije kule filmski poster
The Lord of the Rings: The Two Towers / Gospodar prstenova: Dvije kule (Peter Jackson, 2002.)

No, kako su putem i snimajući film dobivali nove ideje odlučili su se i za središnji film. Boromirova pogibja je bila klimaktički kraj prvog filma, dok knjiga počinje s njim. „Gospodar prstenova: Dvije kule“ prate dvije priče, jedna je ona o ratu u Rohanu, a druga je putovanje Sama i Frodoa prema Mordoru. S obzirom da je njihov susret sa Šelobom prebačen u film „Povratak kralja“ kao jedina uzbudljiva scena je ostala bitka u Hemlovom ponoru koja je onda nabrijana preko logike. Bez logike u priči i strategiji Rata za prsten pojavljuju se Vilenjaci koji pomažu Rohancima u obrani. Sam i Frodo su ostali bez Shalobe, ali onda im je odjednom preprekom postao Faramir. Boromirov brat u knjizi odmah uvidi situaciju u kojoj se nalaze pa pušta i pomaže Nositelju Prstena da nastavi putem. Ovdje ga vuče do Osgiliatha pa ga pušta tek nakon napada Nazgula, kada vidi što je Prsten u stanju učiniti.Niti knjiga niti film „Gospodar prstenova: Dvije kule“ neće nikome biti omiljeni do trilogije i često će biti zanemareni, neki će biti mišljenja kako je trebao biti bitno skraćen, iz njega izbačeni neki dosadni dijelovi. No, to je ipak dio priče o Ratu za Prsten i ima dovoljno atrakcija koje će nas držati uz ekran četiri sata u proširenoj verziji.

Rating: 4.5 out of 5.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.