Posljednja izmjena 31/01/22 by Ivan Palijan

„Gonič zmajeva“ Khaleda Hosseinija nam slomi srce već negdje u prvom dijelu, kada rat u Afganistanu još nije počeo u niti jednom svom obliku, a onda ga nastavi gnječiti s jedinim olakšanjem na kraju koje je saznanje da se i s takvim srcem može nastaviti živjeti. Pratimo Amirov život od relativno idiličnog odrastanja u bogatoj četvrti Kabula pa do par desetljeća kasnije kada obitelj bježi u Ameriku, a on se vraća kako bi iz razorenog  Afganistana izvukao sina svog nekadašnjeg najboljeg prijatelja.


Average Rating:

4,3 rating based on 3.178.674 ratings (all editions)

ISBN-10: 0747566534
ISBN-13: 9780747566533
Goodreads: 437129

Author(s):Publisher: Bloomsbury Publishing
Published: //2004

1970s Afghanistan: Twelve-year-old Amir is desperate to win the local kite-fighting tournament and his loyal friend Hassan promises to help him. But neither of the boys can foresee what would happen to Hassan that afternoon, an event that is to shatter their lives. After the Russians invade and the family is forced to flee to America, Amir realises that one day he must return to an Afghanistan under Taliban rule to find the one thing that his new world cannot grant him: redemption.
 

Stranice su natopljene kajanjem i uzastopnim pokušajima iskupljenja. Nakon što Amir svjedoči i prešuti kada Hassana za osvetu siluju dječaci od kojih je ovaj ranije obranio Amira ne prestaje nasilje koje cijeli svijet romana trpa dublje u ponor. Kako se ovdje kaže, u Afganistanu ne vladaju zakoni, nego običaji, zbog čega nije moguće iskorijeniti institucionalno nasilje nad manjinama, ženama i djecom. Što je opravdanje za sve grozote koje se tamo zbivaju. Pojedinci uhvaćeni u taj proces kao žrtve, promatrač ili čak i počinitelji koji su dosegnuli jedan stupanj kajanja su nemoćni pred silom koja dominira i upravlja njihovim životima. Amir, primjerice, ne može živjeti sa svojim osjećajem krivice i u svojoj dječjoj nemoći zaključuje kako bi mu život bio lakši da Hassana nema. Hassan sa svojim ocem živi i radi kao sluga na posjedu Amirovog oca pa mu podmetne novac i sat ispod kreveta i optuži uza krađu. Amirov otac, uvijek jako blagonaklon prema Hassanu, odbija kazniti dječaka, ali oni ispriča svome ocu što se dogodilo i njih dvojica napuštaju kuću.

Zemlju će nakon sovjetske invazije  napustiti Amir i njegov otac, doći u Kaliforniju i živjeti malenom stanu, daleko od obilja u kojem su živjeli kod kuće. Amir će odrasti, oženit će se (Afganistankom, naravno) otac će mu umrijeti, a onda će iz Pakistana dobiti vijest od umirućeg očevog poslovnog partnera i nekadašnjeg najboljeg prijatelja. Hassanov je otac poginuo, a Talibani su ubili Hassana i njegovu ženu. Najzanimljivije od svega, saznajemo da je Hassanov otac bio sterilan, a da je Amirov otac pravi Hassanov otac, što ih čini braćom i sav Amirov kukavičluk još gorim. No, javlja se prilika za kakvo-takvo iskupljenje, ostao je Hassanov sin koji se nalazi u nekom sirotištu. Amir i njegova žena ne mogu imati djecu, žele se skrbiti o njemu, ali izvući siroče iz Afganistana nije nimalo laka stvar. Još teži j njegov život tamo i sva zlostavljanja i bol koja mora trpjeti.„Gonič zmajeva“ je gorko-slatko iskustvo, roman kojeg ćemo s užitkom čitati, ali će nam pri tome priuštiti mnoge teške trenutke. Afganistan je tragedija koja traje već desetljećima, a ispod vijesti koje slušamo o njemu kriju se osobne tragedije. Iako se ne bazira na stvarnim događajima, uzima stvarne okolnosti i situacije, te ih veže za svoje likove koji onda proživljavaju dramu cijele jedne kulture.

Gonič zmajeva (The Kite Runner)

Autor: Khaled Hosseini

Godina izdanja: 2003.

Zemlja izdanja: SAD

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.