Posljednja izmjena 16/03/22 by SuperExtraZona

„ER“ predstavlja toliko realan prikaz hitne medicinske službe na ekranu da od brzine kojom se stvari događaju ne stignemo shvatiti što se, zapravo, događa. Teška drama ostavlja upečatljiv utisak i djelomičnu traumu na gledatelja. Liječnici i medicinsko osoblje hitne službe rješavaju tuđe probleme i spašavaju živote, ali imaju i svojih privatnih problema na pretek. Što nas nagoni da zamolimo da se ovakav sadržaj balansira s humorom kao što su to radili „M.A.S.H.“ ili „Scrubs“.


ER Drama, Romance | September 19, 1994 (United States)
Writer: Michael CrichtonStars: Anthony Edwards, George Clooney, Julianna MarguliesSummary: Michael Crichton has created a medical drama that chronicles life and death in a Chicago hospital emergency room. Each episode tells the tale of another day in the ER, from the exciting to the mundane, and the joyous to the heart-rending. Frenetic pacing, interwoven plot lines, and emotional rollercoastering is used to attempt to accurately depict the stressful environment found there. This show even portrays the plight of medical students in their quest to become physicians. ?Tad Dibbern <DIBBERN_D@a1.mscf.upenn.edu>

Photos


See all photos >>


Jedna je od najdugovječnijih medicinskih serija ikada, „ER“ posebno mjesto u srcu domaćih gledatelja ima zbog Gorana Višnjića koji je nastupao kao dr. Luka Kovač od 6. do 13. sezone (nakon što je u 5. sezoni seriju napustio George Clooney kao dr. Doug Ross), a  zadnje dvije se pojavio kao sporedan lik. Negdje između prikaza dr. Rossa kao nezrelog samoživog tipa koji se nije u stanju suočiti s posljedicama svojeg djelovanja pa često posegne za prvom flašom koja se nađe uz njega i dr. Kovača, izrazito  moralnog tipa koji je pri napadu na Vukovar izgubio ženu i dvoje male djece pa pati od PTSP-a i krivnje zbog njihove smrti, leži sav raspon vlastitih traumi s kojima se suočavaju likovi dok se s velikom stručnošću i požrtvovnošću bore za živote bujice pacijenata koje im dolaze kroz vrata. Između radnih smjena koje traju između 12 i 24 sata i apsolutnog fokusa koje one od njih traže su u stanju održavati samo bazične ljudske odnose, te svakodnevne privatne obaveze. Ne možemo si pomoći da ne suosjećamo s njima zbog toga, gledajući ih s istim problemima u svakodnevici koje imamo i mi, a koje su oni još manje od nas u stanju riješiti. S druge strane smo zadivljeni njihovim sposobnošću da spase život, utječu na to hoće li netko preživjeti ili ne.„ER“ možda nije do kraja potpun u prikazivanju medicinskih procedura, ali ova serija se gleda zbog količine duboke drame koju pruža. Tu je dramu na trenutak možda teško podnijeti, jer ju ne možemo ne proživljavati zajedno s njenim likovima.

Rating: 4.5 out of 5.

Naslov: Hitna služba

Originalni naslov: ER

Autor: Michael Crichton

Uloge: Anthony Edwards, George Clooney, Sherry Stringfield, Noah Wyle, Julianna Margulies, Eriq La Salle

Godine emitiranja: 1994-2009.

Zemlja porijekla: SAD

Žanr: medicinska drama


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.