doom 1993 dos box cover

Posljednja izmjena 07/04/21 by Ivan Palijan

Adrenalin koji je prvi „Doom“ potaknuo pumpa i nekoliko desetljeća kasnije. Glavni junak koji je previše opasan da bi ga i pakao zadržao, te količina nasilja, krvi, brutalnosti i odvratnih prizora pakla nisu nešto što je često dosegnuto svih ovih godina. Iz današnje perspektive je tehnologija koju „Doom“ koristi rudimentarna, ali je korištena na brutalno efektan način. Zvukovi tjeraju jezu niz kralježnicu, od krvi i klanja nam se okreće želudac, a pakleni krajolici kojima mile demoni nam tjeraju mozak da se isključi i pobjegne negdje u safe mode.


Doom (1993) Action, Horror, Sci-Fi | Video game released 10 December 1993 8.6
Director: Tom HallWriter: Shawn Green, Sandy PetersenStars: David Koseruba, Christopher Murvey, Kevin CloudSummary: A tough space marine (Imprisoned for disobeying orders and assaulting his commanding officer) along with his squadron are sent to a radioactive waste facility on the planet Mars. The facility owned by UAC (Union Aerospace Corporation) which has been infested with fierce alien creatures from hell that have arrived on Mars due to a experiment involving "Inter-Dimensional Gateways" portals that allow people to travel from part of the galaxy to another. When his squadron are killed off one-by-one by the creatures. The space marine who is the only marine in the squadron left alive, finds he cannot get off Mars, arms himself with a arsenal of weaponry (Pistol, Plasma Rifle, Shotgun, Chainsaw) engages in a non-stop battle, as he fights the alien creatures, marines gone bad and armies of monsters, and fight for survival as he sets out to prevent the alien creatures and their army of marines gone bad and monsters from reaching Earth, where the human race will end up meeting it's doom. Written by Daniel Williamson

Photos


See all photos >>


doom 1993 dos box cover
Doom (PC, 1993.)

Uspjeh „Wolfenstein 3D“, prethodne  igre id Softwarea, stvorio je čvrsto uvjerenje u razvojnom timu da je brza akcija u 3D okruženju smjer u kojem treba razvijati sljedeći naslov i da je uspjeh osiguran. Toliko su bili uvjereni u sebe da su odlučili igru sami distribuirati. Prva verzija s prvom epizodom i devet nivoa je bila shareware i u trenutku se proširila. Računalo se u jednom trenutku da je „Doom“ instaliran na više računala nego tada novi Microsoftov operativni sustav Windows 95. Verzija s nove dvije epizode je išla u prodaju putem pošte ili FTP-a, a „Ultimate Doom“ s ukupno četiri epizode se našla u dućanima. Zbog downloada i multiplayer igranja su rušeni serveri na Sveučilištima širom Amerike.Nasilje i sotonizam u igri su, naravno, stvorili negativni dojam u dijelu javnosti pa je „Doom“ i danas na listi najkontroverznijih igara. Njegova popularnost, ali i popularnost video igara, filma, televizije i stripa općenito, je sigurno omogućila da se dobar dio populacije desenzitizira na nasilje. Međutim, epidemijsko nasilje vatrenim oružjem među mladima je isključivo američki problem, tako da uzroke treba tražiti negdje drugdje. Možda u kulturi koja potiče kompetitivnost, uspjeh prije svega i individualnost što dovodi do kidanja veza s okolinom i manjka empatije.„Doom“ je klasik koji je doživio nekoliko novih inkarnacija s novom tehnologijom, ali kvalitete originala se i dalje drže s godinama. Brzina akcije i atmosfera i dalje stvaraju navalu adrenalina koji stvara ovisnost. Najviše od svega, to čini momentalno, nema uvoda, nema puno priče i objašnjenja, odmah smo unutra i jasno nam je što moramo raditi. Probiti se kroz vojsku demona pucnjavom i eksplozijama. I preživjeti pakao.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.