Devo: Q: Are We not Men? A: We Are Devo; 1978.; Warner Bros; Post-punk, New Wave


Posljednja izmjena 13/06/19 by Ivan Palijan

Mehanički i lišen svake emocije „Q: Are We not Men? A: We Are Devo“ je konceptualni album benda koji je i sam bio koncept.

Devo: Q: Are We not Men? A: We Are Devo; 1978.; Warner Bros; Post-punk, New Wave

Prvi album Devoa je spektakularno ambiciozan. Članovi benda su se okupili još 1973. na faksu i razvili svoju „ideju“ devolucije. Bila je to više šala, nego stvarna teorija, ali politički i društveni kaos u zemlji i svijetu je pokazao da mora biti da su u pravu. Čovječanstvo, umjesto da napreduje (evoluira) je u post-industrijskom dobu počelo nazadovati (devoluirati) razvijajući mentalitet krda. Snimili su kratki film, odnosno glazbeni video, „The Truth About De-Evolution“, a kako su ga ljudi zamijetili, shvatili su u bendu kako bi svoj projekt mogli dići ne višu razinu.

Glas mehaničkih slugu

Riječ je bila o vrlo inteligentnim tipovima koji su neumorno vježbali dok nisu postali stvarno dobri sa svojim instrumentima. Mehanički, ponavljajući zvuk na ploči nije produkt programiranja kompjutora, nego ljudskog rada koji želi zvučati kao kompjutor kako bi naglasio dehumanizaciju i poglupljivanje ljudske rase. Oni svoje pjesme interpretiraju poput glupih robota, nekih egzistencijalno zbunjenih mehaničkih slugu galaktičkih gospodara na svemirskom brodu koji je na predugoj misiji u nepoznatom svemiru. U njihovim glasovima nema emocije, melodija je ogoljena, a opet sav očaj, paradoks i frustracija postojanja u suvremenom društvu (manje-više tridesetak godina) je prisutna u svakom zvuku ploče. Kontekst je jasan i objašnjen, njihova zvučna i scenska pojava je samo njegov odraz.

Devo se zabavljaju i zabavni su. Dok je njihov koncept vrlo ozbiljan, oni sve rade da bi se sprdali s njim. Glumataju u studiju i na pozornici , stvaraju predstavu kako bi prenijeli poruku. Vještina s kojom to rade je, zapravo, impresivna. Oni nisu napravili svoju verziju rock’n’rolla. Ne, napravili su svoju verziju popularne glazbe. Najviše to možemo vidjeti na obradi „Satisfaction“ Rolling Stonesa. Potpuno masakriranje bezvremenog hita napravljeno je na superioran način, stvaranjem poptupno novog zvučnog krajolika čupanjem njegove kralježnice i stavljajući na njegovo mjesto hidraulični čekić upravljan umjetnom inteligencijom. Baš kako bi i s ljudskom rasom napravili galaktički gospodari zamijenivši je puno korisnijim i naprednijim robotima.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.