Posljednja izmjena 02/05/22 by SuperExtraZona

„Dead Space“ je svojom atmosferom, skoro neprestanom akcijom i intrigantnom pričom stvorio novi jezivi svemir unutar survival horror žanra. Electronic Arts je krenuo u projekt upravo s tom namjerom i spektakularno uspio na veliko zadovoljstvo svih uključenih. Utjecaj „Resident Evil 4“ je očigledan u izvedbi, ali ovo je SF smješten u dalekom svemiru inspiriran klasicima žanra na filmu, te klasicima pisane riječi. Glavni junak se zove Isaac Clarke.


Dead Space Action, Horror, Mystery, Sci-Fi, Thriller | October 13, 2008 (United States)
Director: Michael CondreyWriter: Warren Ellis, Antony Johnston, Rick RemenderStars: Tonantzin Carmelo, J.G. Hertzler, Iyari LimonSummary: Engineer Isaac Clarke and his crew get stranded on a large, abandoned mining ship. There, Clarke needs to repair the giant ship while battling nasty aliens and solving the mystery of what happened to the ship.

Photos


See all photos >>


Isaac Asimov i Arthur C. Clarke su svoje susrete čovječanstva sa životom u dalekim predjelima svemira zamišljali kao transcendentirajuća iskustva pri kojima gubimo sve koncepte o tome što inteligentni život u svemiru jest. U „Dead Space“ je skoro tako. Inteligentni život s kojim se čovječanstvo u ovom partikularnom slučaju susreće, jest krvožedan i svoju priliku za nastavak vrste vidi u nestanku one druge. Čovječanstvo je iscrpilo resurse na Zemlji, a u istom trenutku svladalo međuzvjezdani let, te tehnologiju kojom druga nebeska tijela može iscrpiti od njegovih resursa rastavljajući ga na komadiće u procesu veselo nazvanom planet cracking. Specijalni brodovi su opremljeni tom tehnologijom, a najpoznatiji među njima, USG Ishimura se našao u nevolji prilikom rutinskog posla. Skupina tehničara i mehaničara je poslana u pomoć, među njima Isaac Clarke, te otkriva sav razmjer nevolje u kojoj se ne samo brod, nego i čovječanstvo našlo. Nekromorfi, kako su nazvana bića, su zaposjela i potamanila većinu posade, a ne može ih se uništiti pucajući im u glavu ili tijelo. Ne, treba im, pažljivo ciljajući, otkidati ud po ud. Isaac Clarke je mehaničar pa će svoje alate modificirati kako bi ih prilagodio za ovu jezivu rabotu. No, opakiji od nekromorfa će se pokazati ljudi, od kojih su neki preživjeli i izazvali ovu nevolju. Znanost i religija su se sukobili, kako saznajemo otkrivajući pozadinu priče, oko vanzemaljskog artefakta nazvanog Marker. Pokušaj stvaranja njegove kopije stvorio je virus koji leševe pretvara u Nekromorfe. Zemaljska Vlada je pokušala sakriti eksperiment koji je pokrenula uslijed svoje pohlepe, dok religijski kult nazvan Unitologija štuje Markere i u svom ludilu smatra Nekromorfe sljedećim korakom u evoluciji.„Dead Space“ nam ne daje niti trenutka mira. Dok nam se jeza spušta niz kralježnicu i adrenalin pumpa vodi nas sve dublje u mračnu utrobu svemirskog broda USG Ishimura. Klasici žanra poput ove igre nas tjeraju da najvećim postignućem smatramo preživljavanje. Život našeg lika u svakom trenutku vidi o koncu, a povratka natrag nema. Moramo nastaviti.

Rating: 4.5 out of 5.

Naslov: Dead Space

Serijal: Dead Space #1

Autori: Michael Condrey, Bret Robbins

Developer: EA Redwood Shores

Izdavač: Electronic Arts

Godina izdanja: 2008.

Zemlja izdanja: SAD

Žanr: Survival horror


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.