Posljednja izmjena 02/05/22 by SuperExtraZona

„Calvin i Hobbes“ briljantno funkcionira na način koji je teško objasniti. Pasice su dnevno objavljivane od 1985. do 1995. u brojnim novinama širom svijeta, a kasnije izdane u tomovima kakve ih danas poznajemo. Autor Bill Watterson se ne pouzdaje u jeftini geg koji će stvarno ograničeni prostor učiniti efektnim, nego balansira između hrabrosti svojih junaka koji se upuštaju u stvarne i izmišljene avanture, te njihovih filozofskih opservacija potaknutim svakodnevicom. Zajedno tjeraju čitatelje da izmaknu svojoj svakodnevici i zamisle se nad višim stvarima u životu.


Average Rating:

4,6 rating based on 146.371 ratings (all editions)

ISBN-10: 0836220889
ISBN-13: 9780836220889
Goodreads: 77727

Author(s): Publisher:
Published: 5//1987

This is the first collection of the popular comic strip that features Calvin, a rambunctious 6-year-old boy, and his stuffed tiger, Hobbes, who comes charmingly to life.
 

Calvin ima šest godina, nazvan je prema Jeanu Calvinu, protestantskom reformatoru i teologu iz 16. stoljeća koji je utemeljio kalvinističku protestantsku crkvu. U školi nije discipliniran pa mu baš ne ide najbolje, ali je izrazito inteligentan i kreativan. Njegov najbolji prijatelj je Hobbes, nazvan prema Thomasu Hobbesu, filozofu iz 17. stoljeća koji se bavio mnogim područjima, ali ga znamo kao utemeljitelja suvremene političke misli. Calvin je taj koji će preispitivati autoritete u svakom trenutku, a Hobbes onaj koji će dati širu perspektivu situacije. Hobbes je plišani tigar, ako pitate bilo koga drugoga, a antropomorfni živi tigar, ako pitate Calvina. Dinamika njihovog odnosa ispunjava većinu kadrova stripa koji se većinom zbiva u kući u kojoj žive s Calvinovim roditeljima i u dvorištu. Često zajedno odlaze na avanture u obližnju šumu, a Calvin u svojoj mašti sam na daleke planete ili u prapovijest među dinosaure kada treba bijeg od dosadnih kućanskih aktivnosti ili još dosadnijih zadataka u školi.„Calvin i Hobbes“ je klasik koji se opire definiciji nastao u peru autora koji je sebi postavio visoke standarde koje bi netko drugi teško dosegao. Možda ih ne bi niti postavio. S punom pažnjom na some umjetničkom izražaju i poštovanjem za vrijeme koje čitatelj ima za njegove pasice, Bill Waterson dječji milje koristi kako bi od svojih čitatelja učinio zrele ljude.

Rating: 4.5 out of 5.

Naslov: Calvin i Hobbes

Originalni naslov: Calvin and Hobbes

Autor: Bill Waterson

Crtež: Bill Waterson

Godina izdanja: 1985-1995.

Zemlja izdanja: SAD

Izdavač: Universal Press Syndicate / Andrews McMeel Publishing

Domaći izdavač: Fibra

Žanr: humoristični


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.