Posljednja izmjena 04/03/21 by Ivan Palijan

Quentin Tarantino je zadužio čovječanstvo cijelim svojim opusom i personom ultimativnog filmskog geeka na kojeg se svi ostali geekovi trebaju ugledati. Genij i geek u njemu su bili na djelu u svemu što radio, ali u ovoj posveti Hollywoodu kakav (ni)je nekad bio i uzdizanju umjetnosti iznad života sebi je osigurao dostojnu penziju. Ne mora napraviti onaj deseti film, bolje da izađe s “Bilo jednom u Hollywoodu”, pričom u kojoj Leonardo DiCaprio kao glumačka zvijezda na zalasku i Brad Pitt kao ljudsko biće na zalasku nalaze iskupljenje među legendarni bićima koja žive na holivudskim brežuljcima. Umjetnost jest veća i važnija od života.


Once Upon a Time... In Hollywood (2019) Comedy, Drama | 161min | 26 July 2019 (USA) 7.6
Director: Quentin TarantinoWriter: Quentin TarantinoStars: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot RobbieSummary: Quentin Tarantino's Once Upon a Time... in Hollywood visits 1969 Los Angeles, where everything is changing, as TV star Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) and his longtime stunt double Cliff Booth (Brad Pitt) make their way around an industry they hardly recognize anymore. The ninth film from the writer-director features a large ensemble cast and multiple storylines in a tribute to the final moments of Hollywood's golden age.

Photos


See all photos >>


Bilo jednom… u Hollywoodu filmski poster
(Once Upon a Time… in Hollywood / Bilo jednom… u Hollywoodu (Quentin Tarantino, 2019.)

Sve što Tarantino radi ima početak i kraj na velikom ili malom ekranu. Njegove reference nisu u stvarnom svijetu. Čak i kada podsjećaju na njega, one su kao u dvorani s ogledalima samo treći, četvrti ili kasnije njegov odraz. Divlji zapad kod njega u „Django Unchained“ i „Hateful Eight“ nije idealističan kao u klasičnom Hollwoodu ili realističan kakvog smo navikli u modernim vesternima. On je onakav kakav on zamišlja da bi trebao biti sa osjećajem za pravdu i kaznom koja sustiže na kraju svakog zlikovca. Najveći zlikovci koje je prikazao su nacisti u „Inglourious Basterds“, a oni su psihopate i karikature potpuno opijeni vlastitom idejom o veličini da im pred nosom uspiju smaknuti Hitlera. Oni su ona prijetnja koja pokreće radnju u priči, a njihovom eliminacijom završava i priča. Ne kao u stvarnosti, u koju se fašisti stalno vraćaju sa svojom ideologijom krvoprolića i okupacije zemlje.„Bilo jednom u Hollywoodu“ svoju priču o tvornici snova završava tako da jednu noćnu moru napravi boljom. Kult Charlieja Mansona koji je ritualno i brutalno ubio Sharon Tate i njezine prijatelje ovdje biva brutalno spriječen u tome. Hollywoodski heroj je ovdje Brad Pitt kao kaskader jači i od Bruce Leeja koji na tripu uz pomoć svog psa premlati tih par slabo naoružanih i zabludjelih klinaca koji su slučajno provalili u susjednu kuću, a ne onu Sharon Tate. Nikakav problem, stvar će se brzo zaboraviti, život i predstava ide dalje svojim tijekom.

Rating: 4.5 out of 5.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.