Posljednja izmjena 24/02/21 by Ivan Palijan

Alan Moore je najvažniji autor stripova 80-ih, a osim originalnih djela se bavio i davanjem novog života postojećim serijalima. Radio je to na Supermanu, Swamp Thing, ali ovaj njegov rad na Batmanu, kao što smo svjesni, utječe na autore u stripu, filmovima, video igrama i televiziji i danas. Kratak je, samo mu je 48 strana, ali je vrlo detaljan, kako su oba autora, Moore i crtač Brian Bolland navikla raditi. Priča je vrlo jednostavna, Joker bježi iz Arkhama i smješta Batmanu klopku u napuštenom zabavnom parku. Batman je spreman na sve, željan osvete i pravde, jer je Joker i oteo šefa policije Gordona i teško ranio njegovu kćerku Barbaru (Batgirl) koja je ostala nepokretna.


Average Rating:

4,4 rating based on 224.534 ratings (all editions)

ISBN-10: 0930289455
ISBN-13: 9780930289454
Goodreads: 96358

Author(s):Publisher: DC Comics
Published: //

For the first time the Joker's origin is revealed in this tale of insanity and human perseverance. Looking to prove that any man can be pushed past his breaking point and go mad, the Joker attempts to drive Commissioner Gordon insane.

After shooting and permanently paralyzing his daughter Barbara (a.k.a. Batgirl), the Joker kidnaps the commissioner and attacks his mind in hopes of breaking the man.

But refusing to give up, Gordon maintains his sanity with the help of Batman in an effort to beset the madman.
 

Batman: The Killing Joke / Batman: strašan vic (Alan Moore & Brian Bolland, 1988.)

Taj zaplet, Jokerova nepredvidivost i stravična sposobnost da učini najgore zločine i krvoprolića bez imalo oklijevanja čim mu padnu na pamet, su od Jokera učinile ultimativnog Batmanovog suparnika i negativca u cijelom serijalu. Nolanov „Vitez tame“ i intepretacija Jokera koju je izveo Joaquin Phoenix u istoimenom filmu svoj izvor imaju ovdje. Kaotično Jokerovo zlo koje snage zakona i reda ostavlja nemoćnima i neefikasnima je temeljna Nolanova tema, ali smo je vidjeli i u filmu „Sedam“ Davida Finchera. Najgori besmisleni zločin ostavlja glavnog junaka bez mogućnosti normalne civilizirane reakcije. Jedino što preostaje je primalni bijes i želja za ubijanjem koja se u konačnici ne razlikuje od one koja ju je izazvala.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.