Posljednja izmjena 19/11/21 by SuperExtraZona

Rad Frank Millera će se razlikovati od ostalih autora stripova po njegovom raskošnom minimalizmu. Ogoljivanjem priče do samih njenih osnova, on će proizvesti spektakl koji se ističe među ostalim sličnim radovima. „Batman. Godina prova“ je bio dio DC-jevog pokušaja da tijekom druge polovice 1980-ih da novi život svojim posrnulim junacima čije su se avanture prodavale manje nego ikada. S pričom „Batman: Godina prva“, koju je ilustrirao David Mazzucchelli, a izdana je u četiri sveska serijala Batman (#404-407) je skoro utrostručio Batmanovu prodaju time što je Batmana / Bruce Waynea učinio ljudskim, Mladom čovjeku na početku svoje karijere maskiranog osvetnika je dopustio da učini puno pogrešaka i bude ekstremno ranjiv.


Average Rating:

4,2 rating based on 242.295 ratings (all editions)

ISBN-10: 1401207529
ISBN-13: 9781401207526
Goodreads: 59980

Author(s): Publisher: DC Comics
Published: 1/10/2007

A new edition of one of the most important and critically acclaimed Batman adventures ever, written by Frank Miller, author of The Dark Knight Returns!

In 1986, Frank Miller and David Mazzucchelli produced this groundbreaking reinterpretation of the origin of Batman—who he is and how he came to be.

Written shortly after The Dark Knight Returns, Miller's dystopian fable of Batman's final days, Year One set the stage for a new vision of a legendary character.

This edition includes the complete graphic novel, a new introduction by writer Frank Miller and a new illustrated afterword by artist David Mazzucchelli. Completing this collection are over 40 pages of never-before-seen developmental material such as character and layout sketches, sample script pages, sketches and more that provide a glimpse into the making of this contemporary classic.

This volume collects Batman #404–407.
 

Batman: Year One / Batman: Godina prva (1987.; Frank Miller, David Mazzucchelli)

Osim njega, svoj origin story dobiva i James Gordon, na početku priče detektiv koji se iz Chicaga seli u Gotham i suočava s gradom kojem upravljaju kriminalci, a policija je korumpirana od vrha do dna. Naravno da je Bruce Wayneov prvi pokušaj obračuna s kriminalom u takvom okruženju završio katastrofom. U isto to vrijeme se i on vratio, nakon 12 godina putovanja svijetom i treninga u smrtonosnim vještinama,  pa ga upucaju murjaci dok se a ulici potukao sa svodnikom i prostitutkama i jedva im uspije pobjeći. Tek tada, kontemplirajući izbušena tijela na svojem imanju na koje se jedva uspio dovući, okruže ga šišmiši i odluči postati Batman, što će mu omogućiti da stvari rješava na dostojanstveniji način. Batmana će ovaj sustav vlasti od početka proganjati, spektakularne obračune će imati s policijom, ne s mafijašima koji ih plaćaju. No, kako će James Gordon voditi svoj rat s korumpiranim policajcima, postati kapetan, uz podršku javnog mnijenja, tako će mu i Batman na kraju postati saveznik i onaj kojemu će se obraćati kada stvari krenu van njegove kontrole.„Batman: Godina prva“ je mračna i surova priča kakva i dolikuje onoj o tome kako je Batman postao to što jest. Heroji ovdje primaju više udaraca, nego što ih daju. Kako i dolikuje, jer pravi heroji su oni koji prežive sve udarce i nakon njih su se u stanju ustati.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.