Apocalypse Now film poster

Posljednja izmjena 16/06/21 by SuperExtraZona

Svo ludilo koje sadrži „Apokalipsa danas“ nije stalo u originalnu verziju filma, nego smo mu morali biti svjedocima u „Redux“ verziji, te dokumentarcu o njenom nastajanju „Hearts of Darkness: A Filmmakers Apocalypse“. Ona je apsolutni trijumf genija i ludosti Francisa Fora Coppole koji je debelo prekoračio budžet, zadužio sebe i svoju imovinu kako bi završio produkciju koja je bila sputana neviđenim kreativnim i stvarnim problemima. Film o Vijetnamskom ratu počinje baš tako, ali kako kapetan Willard putuje rijekom da obavi svoju misiju i ubije pukovnika Kurtza, on postaje psihodelična disertacija o čovjekovom mjestu u svijetu, onome što čovjek radi od svijeta i ono što svijet radi od njega.


Apocalypse Now (1979) Drama, Mystery, War | 147min | 15 August 1979 (USA) 8.4
Director: Francis Ford CoppolaWriter: John Milius, Francis Ford CoppolaStars: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert DuvallSummary: It is the height of the war in Vietnam, and U.S. Army Captain Willard is sent by Colonel Lucas and a General to carry out a mission that, officially, 'does not exist - nor will it ever exist'. The mission: To seek out a mysterious Green Beret Colonel, Walter Kurtz, whose army has crossed the border into Cambodia and is conducting hit-and-run missions against the Viet Cong and NVA. The army believes Kurtz has gone completely insane and Willard's job is to eliminate him. Willard, sent up the Nung River on a U.S. Navy patrol boat, discovers that his target is one of the most decorated officers in the U.S. Army. His crew meets up with surfer-type Lt-Colonel Kilgore, head of a U.S Army helicopter cavalry group which eliminates a Viet Cong outpost to provide an entry point into the Nung River. After some hair-raising encounters, in which some of his crew are killed, Willard, Lance and Chef reach Colonel Kurtz's outpost, beyond the Do Lung Bridge. Now, after becoming prisoners of Kurtz, will... Written by Derek O'Cain

Photos


See all photos >>


Apokalipsa danas / Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, 1979.)

Ludilo je svuda prisutno u „Apocalypse Now“. Vojnici su tek izbezumljeni mladići koji ne mogu probaviti sva intenzivna događanja oko njih, a u bitku ih šalju likovi koji su izgubili svaku vezu sa stvarnošću. Francuski plantažeri se drže za ostatke svog malenog svijeta, dok onaj oko njih nestaje u plamenu napalma. Playboyeve zečice se ponašaju kao da su na kokainskoj zabavi u Playboy mansionu. Nema smisla i zastrašujuće je, stoga je jasno zašto je Coppola rekao da ovaj film nije o ratu, one jest Vijetnamski rat. Kapetan Willard i posada patrolnog broda koja ga vodi uzvodno u srce tame putuju kroz krajolik koji nema veze s civilizacijom, a prizori i događaji kojima svjedoče su daleko od ljudskog. Na odredištu ih čeka pleme domorodaca koje je Kurtz organizirao i koje ga štuje kao boga. Ne znamo izaziva li Kurtz Willarda ili stvarno želi da ga dokrajči kako bi dovršio tu egzistenciju u koju je upao, toliko daleku od svega poznatoga.„Apokalipsa danas“ je često pri vrhu liste najboljih filmova svih vremena. S punim pravom, Coppola je ranije pokazao svoju veličinu s dva „Godfather“ filma i s „The Conversation“, a ovdje je dokazao kako je autor veći od stvarnosti. Onaj kome je jedino ograničenje mogućnost njegovog kreativnog izražaja.

Rating: 5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.