Posljednja izmjena 22/02/21 by SuperExtraZona

Brutalna realnost ekonomskog i političkog sustava na kojem počiva korporacija pod imenom Sjedinjene Američke Države u „12 godina ropstva“ Stevea McQueena je prokazana s gotovo savršenom vjernošću. Barem prema onome što znamo o njoj. Solomon Northup, Afroamerikanac rođen slobodan u državi New York gdje je živio, imao obitelj i respektabilan posao je na prijevaru otet i odveden duboko na Američki jug, prodan kao rob i robovao 12 godina na plantaži među drugim nesretnicima. Trebalo je da britanski redatelj s britanskim glumcima u glavnim ulogama pozabavi temom ropstva, koje je izgradilo američku ekonomiju 19. stoljeća, i napravi film kakav treba, jer Hollywood desetljećima to nije u stanju.


12 Years a Slave (2013) Biography, Drama, History | 134min | 8 November 2013 (USA) 8.1
Director: Steve McQueenWriter: John Ridley, Solomon NorthupStars: Chiwetel Ejiofor, Michael Kenneth Williams, Michael FassbenderSummary: Based on an incredible true story of one man's fight for survival and freedom. In the pre-Civil War United States, Solomon Northup, a free black man from upstate New York, is abducted and sold into slavery. Facing cruelty personified by a malevolent slave owner, as well as unexpected kindnesses, Solomon struggles not only to stay alive, but to retain his dignity. In the twelfth year of his unforgettable odyssey, Solomon's chance meeting with a Canadian abolitionist will forever alter his life. Written by Fox Searchlight

Photos


See all photos >>


12 Years a Slave / 12 godina ropstva (2013., Steve McQueen)

Ropstvo je brutalno, negira ljudskost u drugim ljudskim bićima i smatra ih privatnim vlasništvom. Oni koji vode taj sustav, održavaju ga i njime se koriste su bijele muške psihopate koje u Bibliji i ideologiji nalaze moralno opravdanje za ono što rade. Isti mentalitet i danas vlada Amerikom, zove se kapitalizam, osnovne upravne jedinice mu više nisu plantaže, nego kompanije, ali učinak je jednak. Sva živa bića su roba, privatno vlasništvo je najveća svetinja, a privatnim vlasništvom može postati sve. Zato se prirodni resursi smatraju robom kojom se trguje i na kojoj se zarađuje, a ne nečime o čemu se treba brinuti i na što svi imaju pravo. McQueen nam je usmjerio pogled u samo srce te ideje i pokazao svo njeno stravično lice bez imalo kompromisa, bez patetičnosti i bez kukavičluka.

Rating: 4.5 out of 5.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.