Najbolje videoigre 2023. su tu, lista je prepuna ozbiljno epskih videoigara koje će nas odvesti u impresivne svjetove i držati nas zalijepljene za zaslone. Od strašnih horora do fantastičnih avantura, za svakog igrača postoji ponešto.

“Resident Evil 4” vraća se sa svježim premazom, nudeći srceparajući horor preživljavanja u potpuno novom paketu.. “The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom” još jednom vodi igrače na čarobno putovanje kroz Hyrule s vizualnim prikazima koji oduzimaju dah, zadivljujućom pričom i zamršenim zagonetkama. Zakoračimo u svijet magije s “Hogwarts Legacy”, RPG-om otvorenog svijeta smještenim u očaravajući svemir Harryja Pottera. Uronimo u hodnike Hogwartsa, svladajmo čarolije, otkrijmo skrivene tajne i krčimo vlastiti put. “Star Wars Jedi: Survivor” omogućuje nam da rukujemo svjetlosnim mačem i prigrlimo Silu dok se krećemo opasnom galaksijom. Pripremimo se za divlju vožnju uz “Hi-Fi Rush”, trkaću igru temeljenu na ritmu koja kombinira brzu akciju sa zaraznim ritmovima. “Dead Space” se vraća iz groba, donoseći jezivo horor iskustvo od kojeg će nam se ježiti koža. Sa svojim atmosferskim okruženjem, jezivim neprijateljima i impresivnim igranjem, ova igra oživljava teror koji je original učinio klasikom. “Dead Island 2” vraća zombi apokalipsu u svom njenom krvavom. “Atomic Heart”, nadrealna pucačina iz prvog lica smještena u alternativnu stvarnost nudi jedinstveno i impresivno iskustvo koje izaziva našu percepciju stvarnosti. “Octopath Traveler II” vraća nas u očaravajući svijet Orsterra, gdje osam jedinstvenih heroja kreće na individualna putovanja isprepletena sudbinom. “Diablo IV” se vraća sa svojom prepoznatljivom hack-and-slash akcijom, demonskim hordama i obiljem plijena.

Najbolje videoigre 2023. nude zvjezdanu ponudu videoigara koje zadovoljavaju različite ukuse i žanrove. Bilo da tražimo stravične horore, epske avanture, intenzivnu borbu ili duboko pripovijedanje, ove igre pružaju bogato i privlačno iskustvo.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koje su najvažnije video igre 2023. Uzeli smo u obzir prodaju video igre, popularnost video igre (prema glasovima i ocjenama s IMDb-a) i ocjene kritičara (MetaCritic).

1

Resident Evil 4

5/5

2023., Japan

Survival horror

Platforme: PS4, PS5, Windows, Xbox Series X/S

Developer: Capcom

Izdavač: Capcom

Režija: Yasuhiro Anpo, Kazunori Kadoi

Iako ova ažurirana verzija Capcomovog temeljnog nastavka u serijalu survival horora  zadržava narativ, likove i glavna mjesta iz originala, struktura igre, način na koji se svaki zastrašujući i uzbudljivi segment odvija, suptilno je remiksiran. Definitivno je remake, ali djeluje svježe i živahno. I, k tome, briljantno.

2

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

5/5

2023., Japan

Akcijska avantura

Platforma: Nintendo Switch

Developer: Nintendo

Izdavač: Nintendo

Režija: Hidemaro Fujibayashi

Ovo je ostvarenje obećanja koje je „Zelda: Skyward Sword“ nagovijestila prije mnogo godina. Ali „Tears of the Kingdom“ također nudi do sada neslućenu razinu slobode kada je u pitanju način na koji pristupamo brojnim izazovima. Linkova čarobna ruka omogućuje nam da podignemo, pomičemo se i spojimo gotovo sve u svijetu igre.

3

Hogwarts Legacy

4.3/5

2023., SAD

Akcijski RPG

Platforme: PS5, Windows, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Developer: Avalanche Software

Izdavač: Warner Bros. Games

Režija: Alan Tew

„Hogwarts Legacy“ ima mnogo toga za ispuniti. To je proizvod milijuna snova iz djetinjstva – visokobudžetna igra temeljena na romanima o Harry Potteru. Stavljanje Šešira za razvrstavanje i kročenje u zajedničku sobu Gryffindora, manipuliranje svijetom bez napora pomoću štapića i borba protiv mračnih čarobnjaka sve su to fantazije koje ova igra može lako ispuniti.

4

Star Wars Jedi: Survivor

4.3/5

2023., SAD

Akcijska avantura

Platforme: PS5, Windows, Xbox Series X/S

Developer: Respawn Entertainment

Izdavač: Electronic Arts

Režija: Stig Asmussen

Ovo je sve što želite od avanture u svijetu Ratova zvijezda i hit videoigre: vizualno spektakularno, mehanički sofisticirano i raskalašeno zabavno. „Jedi: Survivor“ je zadivljujući nastavak i veliki napredak. Ne samo da je to masterclass filmske akcije, nego je i njegova eklektična mješavina mehanike mnogo elegantnije implementirana. Rezultat je najbolja Star Wars igra Star u zadnjih 20 godina, jednako uvjerljiva s kontrolerom u rukama kao i veličanstvena na ekranu.

5

Hi-Fi Rush

4.5/5

2023., Japan

Akcijska ritmička igra

Platforme: Windows, Xbox Series X/S

Developer: Tango Gameworks

Izdavač: Bethesda Softworks

Režija: John Johanas

„Hi-Fi Rush“ je ispunjen radosnom, mladenačkom osobnošću koja se vidi u njegovoj zapanjujućoj animaciji, umjetničkom stilu i likovima. No, najveće postignuće je kako stručno izvodi jedinstveni koncept koji prožima njegov dizajn – da sve je ritam. Povrh svogog vječnog šarma, pretvara dinamičnu rock glazbu u svoje najveće oružje, stavljajući minuciozne detalje u sinkronizaciju ritma sa svim aspektima iskustva igranja.

6

Dead Space

4.5/5

2023., Kanada

Survival horror

Platforme: PS5, Windows, Xbox Series X/S

Developer: Motive Studio

Izdavač: Electronic Arts

Režija: Roman Campos-Oriola, Eric Baptizat

Ovaj remont je iznenađujuće suzdržan, odolijeva iskušenju se originalnu igru dopuni modernim ukrasima. Umjesto toga, pojednostavljuje iskustvo, mijenjajući izgled ukletog svemirskog broda USG Ishimura tako da igrači mogu lakše prolaziti kroz njega i njegove brojne strahote. To je remake koji prihvaća originalni napeti tempo i nezaustavljivi zamah, i bolji je zbog toga.

7

Dead Island 2

3.8/5

2023., V. Britanija

Akcijski RPG

Platforme: PS4, PS5, Windows, Xbox One, Xbox Series X/S

Developer: Dambuster Studios

Izdavač: Deep Silver

Režija: David Stenton, James Worrall

Rad na nastavku zombi avanture iz 2011. „Dead Island“ započeo je 2012., no projekt je od tada prošao kroz najmanje tri razvojna studija na svom mučnom putu do izlaska. Problem je što su akcijsko-avanturističke igre dosta evoluirale od 2012. Ovo je igra u kojoj sve što zapravo radimo je pokupimo oružje, modificiramo ga na sigurnim lokacijama i zatim ga koristimo za mlaćenje zombija koji dolaze u bolno poznatim stereotipima. Natječemo se protiv istih arhetipova nemrtvih neprijatelja 20 godina, koristeći isto oružje, prilagođeno na istim prokletim radnim stolovima.

8

Atomic Heart

3.8/5

2023., Armenija

First-person shooter

Platforme: PS4, PS5, Windows, Xbox One, Xbox Series X/S

Developer: Mundfish

Izdavač: Focus Entertainment

Režija: Robert Bagratuni

„Atomic Heart“ je pucačina iz alternativne povijesti izrađena od istog materijala kao „BioShock“ i „Wolfenstein“. To je neka vrsta retrofuturističkog vraćanja u zamišljenu prošlost izopačenu smiješno naprednom tehnologijom – svijet u kojem je znanost nadnaravno učinila stvarnošću, a roboti su sada sveprisutni.

9

Octopath Traveler II

4.3/5

2023., Japan

Role-playing game

Platforme: Nintendo Switch, PS4, PS5, Windows

Developer: Square Enix, Acquire

Izdavač: Square Enix

Režija: Keisuke Miyauchi

Jezgra „Octopath Travellera II“ je tradicionalni turn-based JRPG s mnogim uobičajenim elementima igranja: gradovi i tamnice koje treba istražiti, ciljevi koje treba ispuniti, itd… Dok većina JRPG-ova koristi linearnu metodu napredovanja, „Octopath Traveler“ uzima vrlo različit pristup. Igru započinjemo odabirom glavnog lika među osam kandidata. Ovaj lik ima vlastitu jedinstvenu pozadinu, priču i ciljeve te će služiti kao stalna prisutnost tijekom vašeg igranja.

10

Diablo IV

4.6/5

2023., SAD

Akcijski RPG

Platforme: PS4, PS5, Windows, Xbox One, Xbox Series X/S

Developer: Blizzard Albany

Izdavač: Blizzard Entertainment

Režija: Joe Shely, Sebastian Stepien, Luis Barriga

Priča „Diabla IV“ se vraća na Diablova originalna dva izleta; gotička, niskofantastična mijazma beznađa i intriga. Što je najdojmljivije, ova verzija Diablova svijeta ponovno djeluje kao svijet – mjesto s poviješću i napetošću, a ne zbirka karata nanizanih kako bi se olakšalo kopanje u tamnici.