Inglourious Basterds poster

Posljednja izmjena 11/05/21 by Ivan Palijan

Nemilosrdni gadovi“ rade ono što saveznički napori nisu uspjeli u 2. svjetskom ratu i završavaju rat prije Božića 1944. ubojstvom Hitlera i nacističke vrhuške u spektakularnom vatrenom i eksplozivnom klimaksu. S obzirom da je to Tarantinov film, katalizator te mogućnosti je, kao i uvijek, film. Nacisti se okupljaju u pariškom kinu na premijeri novog uratka iz Goebelsove tvornice noćnih mora, nazvanog „Ponos nacije“. Fredrick Zoller, nacistički vojnik koji je u jednoj bitci snajperom ubio 250 savezničkih vojnika glumi sam sebe, a po procjeni okupljenih, riječ je o remek djelu. No, dojam o tome neće s nikime moći podijeliti, jer gadovi iz naslova su jedinica američkih Židova na osvetničkom pohodu koji će eksplozivom dignuti kino u zrak. Usporedni plan ima i mlada vlasnica kina, francuska Židovka koja je obitelj izgubila u Holokaustu. Ona će kino zapaliti.


Inglourious Basterds (2009) Adventure, Drama, War | 153min | 21 August 2009 (USA) 8.3
Director: Quentin TarantinoWriter: Quentin TarantinoStars: Brad Pitt, Diane Kruger, Eli RothSummary: In German-occupied France, young Jewish refugee Shosanna Dreyfus witnesses the slaughter of her family by Colonel Hans Landa. Narrowly escaping with her life, she plots her revenge several years later when German war hero Fredrick Zoller takes a rapid interest in her and arranges an illustrious movie premiere at the theater she now runs. With the promise of every major Nazi officer in attendance, the event catches the attention of the "Basterds", a group of Jewish-American guerrilla soldiers led by the ruthless Lt. Aldo Raine. As the relentless executioners advance and the conspiring young girl's plans are set in motion, their paths will cross for a fateful evening that will shake the very annals of history. Written by The Massie Twins

Photos


See all photos >>


Inglourious Basterds poster
Inglourious Basterds / Nemilosrdni gadovi (Quentin Tarantino, 2009.)

Tarantino je bio pod velikim pritiskom da završi film, jer ga je želio premijerno prikazati na festivalu u Cannesu. Stoga film nema onaj lagani tijek, scene koje se pretapaju jedne u drugu, tipičan za njegove filmove, bez obzira koliko skaču s reference na referencu. Međutim, svaka je scena pamtljiva, Brad Pitt i Christoph Waltz dominiraju svakim kadrim u kojem se pojavljuju, a dvije glavne priče se tonom i idejom isprepliću u izuzetno zabavnu cjelinu. Kombiniranjem filma osvete i film o grupi profića u misiji Quentin Tarantino je učinio logičnim ono što je ovim filmom učinio. Jedinica neustrašivih i nemilosrdnih gadova bi tjerala strah u kosti nacistima, uništavala ih čim bi ih ugledala, a preživjelima urezivala nožem u čelo svastiku. Da je neki njemački vojnik ubio 250 savezničkih vojnika u jednoj bitci, sigurno bi postao nacionalna ikona i sigurno bi o njemu Goebbels naručio film, na čijoj bi se premijeri našla cijela nacistička vrhuška. I sigurno bi ta premijera bila u Parizu, a ne u Berlinu, jer su Berlin, uz ostale velike njemačke gradove, saveznici dan i noć bombardirali iz zraka.„Nemilosrdni gadovi“ su točno ono što bismo očekivali od Tarantinovog ratnog filma. Zabavan je, brutalan i ne možemo reći da postoji išta slično njemu. Inspiriran je nekim klasicima poput „Dvanaestorice žigosanih“, „Topova Navarona“ i „U orlovom gnijezdu“, te europskim, mahom talijanskim (makaroni), ratnim akcijskim filmovima. Njima, kao i europskim filmovima 1930-ih i 1940-ih je Quentin Tarantino ovime napisao posvetu i odao im počast.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.